- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Srpskoj održana tribina: „Obojene revolucije – motivi, metode i posledice“

© Sputnik / Branko MaksimovićGužve pred zatvaranje biračkih mesta u BiH
Gužve pred zatvaranje biračkih mesta u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Zapad već treći put pokušava da realizuje „obojenu revoluciju“ i svrgne vlast u Srpskoj, ali im to ne polazi za rukom, poručili su stručnjaci sa tribine „Obojene revolucije – motivi, metode i posledice“. Motiv je uvek isti, kažu – stavljanje države pod kontrolu zapadnih centara moći.
Pokušaj nasilne i nelegitimne smene vlasti u Srpskoj, tačnije još jedan pokušaj obojene revolucije, ono je što građani gledaju od izbora 2. oktobra do danas, poručili su učesnici tribine „Obojene revolucije – motivi, metode i posledice“. Do sada je Srpska uspešno odolevala pokušajima Zapada, pre svih Vašingtona i Londona, da prekroje volju naroda u Srpskoj, što je malo kojoj zemlji pošlo za rukom, rekao je politikolog, Aleksandar Pavić.
„Ovo je bukvalno borba za državu. Nažalost, mi smo videli u izbornoj noći šta se sprema, kada je kandidat opozicije sa štabom proglasio pobedu kad još nije bilo moguće da se zna ko je pobedio. I to nam je već bio znak tada, u noći 2. oktobra da se sprema pokušaj treći po redu obojene revolucije“, rekao je Pavić.
Krajnji cilj svake obojene revolucije je stavljanje pod kontrolu centara moći državnog rukovodstva države i to u najvećem broju slučajeva, Zapada. Takvi pritisci na Srpsku traju već osam godina, kažu stručnjaci. Dok je BiH pod upravom međunarodne zajednice, to se, kažu, neće menjati.
„Meta svih pokušaja obojenih, neobojenih, u raznim bojama, akcija protiv Republike Srpske, okvir za to biće protektorat i njegovo održavanje. Ti uslovi će, spoljni, nestati kada ode visoki predstavnik, kad se skine međunarodni protektorat, kad odu stranci iz Ustavnog suda“, rekao je Đuro Bilbija, novinar i publicista.
Ta vrsta pritisaka Zapada u brojnim zemljama urodila je plodom, kažu stručnjaci, a primer su Makedonija i Ukrajina.
„Iako smo se kao republika pokazali kao tvrd orah za obojene revolucije, jer su obojene revolucije u nizu zemalja pokazale se kao efikasne, eklatantan primer je Ukrajina 2014, svrgnuta je legitimna vlast i danas imamo što imamo u Ukrajini“, naglasio je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.
Tribinu „Obojene revolucije – motivi, metode i posledice“ organizovali su u prostorijama ANURS Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske i Fakultet bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.
Veliki miting u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
REGION
Mi ne odlazimo, mi tek dolazimo! Snažna poruka Milorada Dodika sa velikog mitinga u Banjaluci /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala