- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Švajcarska Vlada priznala: Zapad ne uspeva da izoluje Rusiju

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINI Zastava Švajcarske
Zastava Švajcarske - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Švajcarska Vlada priznala da je svet postao multipolarni i kao posledica toga Zapad ne uspeva da izoluje Rusiju. U izveštaju o politici neutralnosti, švajcarska Vlada je podsetila da devet država, koje su članice G20, nisu odobrile antiruske sankcije koje su uvele zapadne zemlje u vezi sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Ukrajini.

„Svet je postao multipolarni. U tom kontekstu je rat u Ukrajini delimično modifikovao postojeću regionalnu dinamiku, stvorivši nove zavisnosti i nove veze, između ostalog, posebno one koje se tiču snabdevanja energijom i bezbednosti hrane“, navodi se u izveštaju.

U Vladi Švajcarske su podvukli da u Africi, na Bliskom i Srednjem Istoku, kao i u Aziji, mnoge zemlje ne žele da se priključe jednoj ili drugoj svetskoj poziciji, već očekuju da će imati šire polje za politički manevar iz koga će izvući ekonomske prednosti.

„To takođe označava, da izolacija Rusije nije toliko ozbiljna u svetu, koliko u Evropi“, konstatovala je švajcarska Vlada, podsećajući da su na akcije Rusije prema kijevskom režimu sankcijama reagovale uglavnom zapadne zemlje, a da devet država članica G20 nije upotrebilo sankcije.

Posle početka specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je povećao pritisak sankcijama na Rusiju, što je dovelo do povećanja cena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su izazvale ozbiljan udar na celu svetsku ekonomiju. On smatra da je glavni cilj Zapada pogoršanje života miliona ljudi.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Peskov: Kolektivni Zapad ukrao mnogo imovine Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala