- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka usvojila zakon o efikasnosti sankcija protiv pranja novca

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaNa protestu u Berlinu skandirali: Putin! /video/
Na protestu u Berlinu skandirali: Putin! /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Nemačka vlada je usvojila predlog zakona koji će omogućiti efikasniju primenu sankcija u budućnosti, kako bi one brzo stupale na snagu, a sve u cilju jačanja borbe protiv pranja novca, izjavio je nemački Ministar finansija Kristijan Lindner.

„Pomoću nacrta zakona koji je pripremljen u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija i Federalnim ministarstvom ekonomije i zaštite klime, Federalna vlada strukturno reorganizuje primenu sankcija, koje će se u budućnosti primenjivati još efikasnije“, navodi se u saopštenju.

Pojašnjeno je da je prva verzija zakona o primeni sankcija već na snazi od kraja maja 2022. godine i ona je dozvola da se primene kratkoročne mere. Uvedena su i sankciona punomoćja za praćenje i zamrzavanje imovine. Usvajanjem novog zakona o primeni sankcija trebalo bi da počnu „strukturna poboljšanja u operativnoj primeni sankcija, kao i u borbi protiv pranja novca“, saopštilo je nemačko Ministarstvo.
U okviru novog zakona se navodi da će ovlašćenja za primenu sankcija biti preneta sa saveznih država na vladu Nemačke i da će se kroz nju koordinisati primena sankcija za Nemačku. Takođe će se koristiti registar sankcionisanih lica i njihove imovine kako bi se bolje pratila struktura imovine. Osim toga, biće uspostavljena centralna informativna kancelarija, a plan je i da se zabrani plaćanje u kešu pri kupovini nekretnina, kako bi se minimizirale mogućnosti za pranje novca.
U avgustu je ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner predstavio osnovne odredbe za jačanje borbe protiv finansijskih zločina i efikasniju primenu sankcija u Nemačkoj. Plan je da se objedine najvažnije nadležnosti pod pokroviteljstvom novog tela na saveznom nivou, to je odeljenje za finansijske zločine, a njegov cilj će biti suzbijanje finansijskih zločina u Nemačkoj.
Zatvorene prodavnice  - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
EKONOMIJA
Špigel: Nemačka maloprodajna industrija pred kolapsom, suočićemo se sa katastrofom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala