- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Špigel: Nemačka maloprodajna industrija pred kolapsom, suočićemo se sa katastrofom

© Sputnik / Lola ĐorđevićZatvorene prodavnice
Zatvorene prodavnice  - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Nemačka maloprodajna industrija je u opasnosti zbog rasta troškova energije i oštrog pada potrošnje, preneo je Špigel, pozivajući se na nemačko maloprodajno udruženje.
Prema prognozama te organizacije, manje prodavnice u gradskim centrima se prve suočavaju sa rizikom od bankrota.
Promet u maloprodaji u Nemačkoj počeo je da opada u avgustu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prodaja je u realnom iznosu pala za 1,3% u odnosu na jul, odnosno za 4,3% u odnosu na avgust 2021. Prodaja hrane je pala za 1,7% u odnosu na jul i 3,1% na godišnjem nivou, dostigavši najniži nivo od 2017. Tekstil i obuća, kućni aparati i građevinski materijal su ostali segmenti koji su zabeležili pad prodaje.
Predstavnik udruženja maloprodaje rekao je da bi finansijska pomoć koju je obećala nemačka vlada za ublažavanje skokova cena energije trebalo da bude iskorišćena za podršku maloprodajnim objektima, prenosi Špigel.
„Ako se to ne dogodi, suočićemo se sa katastrofom u mnogim urbanim centrima“, rekao je on, a prenela je novinska agencija. On, međutim, smatra da se kriza može izbeći investicijama i novim kreativnim idejama, iako bi to zahtevalo saradnju maloprodaje i vlasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala