- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jermenija želi potpisivanje mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom do kraja godine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZastave Nagorno-Karabaha i Jermenije na Trgu Slobode u Stepanakertu
Zastave Nagorno-Karabaha i Jermenije na Trgu Slobode u Stepanakertu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da bi želeo da potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom do kraja ove godine.
„Vlada i ja ćemo uložiti sve moguće napore kako bi se to realizovalo“, rekao je Pašinjan tokom obraćanja u parlamentu Jermenije.
Kako je precizirao, postoji jedna bitna okolnost koja je povezana sa razgraničenjem.

„Nadamo se – i to je važan detalj – da će do potpisivanja mirovnog sporazuma biti završeno razgraničenje. Koliko je to realno? Ako uzmemo u obzir to da smo se u Pragu dogovorili da će se to sprovoditi na osnovu granica iz 1991. godine, to može da bude realno, pošto su te granice poznate“, precizirao je jermenski premijer.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se pokrene dijalog između Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha, jer treba da „postoje određeni vidljivi mehanizmi za zaštitu prava i bezbednosti Jermena u Nagorno-Karabahu“.
Istovremeno je Pašinjan saopštio da će Jermenija inicirati sastanak lidera Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) o situaciji na granici sa Azerbejdžanom. Jerevan očekuje od ODKB jasnu političku procenu situacije i usvajanje mape puta za obnavljanje teritorijalnog integriteta Jermenije.

Pašinjan potvrdio učešće na samitu sa Putinom i Alijevom

Pašinjan je takođe saopštio da namerava da učestvuje u trilateralnom sastanku sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana Vladimirom Putinom i Ilhamom Alijevom u Sočiju.
„Predsednik Rusije pozvao nas je na trilateralni sastanak u Soči 31. oktobra. Ja sam potvrdio svoje učešće, ali ne znam da li je potvrdila azerbejdžanska strana“, precizirao je jermenski premijer.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Putin pozvao predsednika Azerbejdžana i premijera Jermenije na trilateralni samit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala