- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin pozvao predsednika Azerbejdžana i premijera Jermenije na trilateralni samit

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikolu Pašinjana u Rusiju na trilateralni samit, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Na trilateralnom samitu će se razgovarati o bilateralnim i trilateralnim pitanjima“, rekla je Zaharova.
Ona je, komentraišući diplomatske procese oko Jermenije i pokušaje normalizacije jermensko-azerbejdžanskih odnosa, istakla, da Zapad pokušava da Jermeniji usadi antiruska raspoloženja kroz brojne fondove, nevladine organizacije i medije koji deluju po nalogu Vašingtona i Brisela.

„Očigledno je da je bratska Jermenija podvrgnuta neverovatnim spoljnim pritiscima. U cilju da se nanese šteta vekovnim odnosima između naših zemalja i naroda, preduzimaju se koraci kako bi se diskreditikovala politika Rusije u regionu“, zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da za sada nije potvrđen datum trilateralnog sastanka i da će on biti naknadno saopšten.
Ranije je saopšteno da je tehnika delegacija EU 14. oktobra doputovala u Jerevan kako bi pripremila rad misije na granici sa Azerbejdžanom.
Na sajtu Evropskog saveta je objavljeno da će civilna misija EU na granici Jermenije i Azerbejdžana, koja će biti formirana na period od dva meseca, početi sa radom u oktobru. Jermenija je pristala da učestvuje u radu civilne misije EU duž granice sa Azerbejdžanom, a i Azerbejdžan je pristao da sarađuje.
Cilj misije EU je izgradnja poverenja i osiguranje rada pograničnih komisija. Plan je da oko 40 evropskih posmatrača bude prebačeno iz Gruzije u Jermeniju.
Rat u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SVET
Jermenija ponovo optužuje Azerbejdžan za granatiranje na granici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala