Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dva bratska naroda: U Ambasadi Srbije u Moskvi obeležena 78. godišnjica oslobođenja Beograda /foto/

© Sputnik / Nikolina TeslaObeležavanje 78. godišnjice oslobođenja Beograda u ambasadi Srbije u Moskvi
Obeležavanje 78. godišnjice oslobođenja Beograda u ambasadi Srbije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Uz intoniranje nacionalnih himni Srbije i Rusije i bogat kulturno-umetnički program u Ambasadi Srbije u Moskvi obeležena je 78. godišnjica oslobođenja Beograda, kojoj su prisustvovali i ruski veterani Velikog otadžbinskog rata.
Prema rečima predsednika Moskovske gradske javne organizacije penzionera, veterana rata i oružanih snaga Georgija Paškova, obeležavanje ovog događaja je izuzetno važno za srpski i ruski narod koji se svim silama borio da oslobodi Beograd od fašističkih okupatora.
„Crvena armija i Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije su zajedničkim snagama 20. oktobra 1944. pobedile nemačku armijsku grupaciju i oslobodile istočne i severoistočne krajeve Jugoslavije, uključujući prestonicu Beograd. Zbog toga, ovaj datum je veoma važan za naše bratske zemlje”, objašnjava Paškov, dodajući da ruski veterani veoma poštuju podvig srpskih veterana i ponosni su na njihovu herojsku borbu protiv zajedničkog neprijatelja.

Dva bratska naroda

Kako kaže za Sputnjik pukovnik u penziji Genadij Barabanšikov, Crvena Armija je značajno pomogla Narodnooslobodilačkoj vojci Jugoslavije u oslobađanju Beograda.
„Srbi su pravoslavan i slovenski narod, kao i Rusi. Crvena Armija je pomogla Srbima jer su oni naša braća. Neki od mojih rodjaka učestvovali su u oslobođenju Srbije. Posle oslobođenja, njih je dočekao sav srpski narod. Taj narod je sa osmehom i oduševljenjem govorio da su Rusi dali značajni doprinos oslobođenju njihove zemlje”, navodi naš sagovornik.
Počasni veteran Moskve Jurij Gorjačov, govoreći o učešću Crvene armije u oslobađanju srpske prestonice, podseća da je tokom celog rata srpski narod pružao otpor nemačkom okupatoru.
„Zemlju su zauzeli Nemci, a ceo svet je bio u ratu. Ipak, Nemci nisu uspeli da slome srpski narod tokom celog rata. Kada su svi bežali, Srbi nisu odustajali. Oni su se herojski borili protiv Nemaca. Crvena armija je 1944. došla da pomogne i imala važno učešće u oslobađanju srpske prestonice”, konstatuje Gorjačov.

Rusija je uvek bila na strani Srbije

Prema rečima Valerija Jegoškina, nekadašnjeg ambasadora Rusije u Jugoslaviji i predsednika pokreta “Diplomate budućnosti”, Rusija je tokom istorije nebrojeno puta stala na stranu Srbije.
Rusija je bila na strani Srbije u vreme turske okupacije. Ruska država je zatim pomogla u obnovi Srbije kada je ova zemlja bila iscrpljena od rata. Ipak, ne treba zaboraviti da je i Srbija, odnosno Jugoslavija pomogla ruskom narodu koji je bio primoran da posle građanskog rata napusti svoju domovinu. Ova zemlja im je dala utočište i šansu da započnu novi život”, podseća sagovornik Sputnjika.
Jegoškin ističe takođe da je Jugoslavija, u stvari, bila jedina zemlja u Evropi koja je suštinski podržavala Sovjetski Savez u ratu protiv nacističke Nemačke, povlačeći značajan broj nemačkih trupa. Prema njegovim rečima, čak i u to vreme, postojala je bliska saradnja i duhovna bliskost između Srba i Rusa.
Na svečanosti povodom Obeležavanja oslobođenja Beograda, čiji je domaćin bio ambasador Srbije u Moskvi Momčilo Babić, nastupili su brojni ruski solisti, pevačke i muzičke grupe. Na sceni se smenjivao veliki broj govornika koji su pričali o borbi za oslobođenje i pobedi nad fašizmom uz poruku da mlađe generacije srpskog i ruskog naroda treba da se ponose svojim dedovima i pradedovima koji su se zajedno borili da oslobode Beograd od Nemaca.
Gosti su minutom ćutanja odali počast svim stradalima u Drugom svetskom ratu.
Otvaranje Informaciono poslovnog centra Sankt Peterburga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SRBIJA
U Beogradu otvoreno predstavništvo Sankt Peterburga /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala