- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ambasador Rusije u Londonu o „prljavoj bombi“: Kijev hoće da privuče pažnju

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi ambasade Rusije u Londonu
Grb na zgradi ambasade Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin, govoreći o razlozima zbog kojih bi Ukrajina napravila provokaciju „prljavom bombom“, izjavio da je Kijevu potrebno nečim da privuče pažnju.

„Osećamo da je trenutno vlastima u Kijevu potrebno da privuče pažnju bilo čime, jer ofanzivna operacija na različitim frontovima, kontraofanziva, kako je zovu, je stala. Oni gube sve resurse, ako obaveštajci pokazuju da se nešto sprema, onda su u pravu“, izjavio je ambasador u intervjuu televiziji Si-En-En kao odgovor na pitanje novinara zašto bi bilo koja zemlja želela da koristi takvo oružje.

Osim toga, Kelin je odgovorio, da će Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) uskoro posetiti Kijev i Žute Vode i da će dati komentare posle posete.

„Treba proveriti. Mi ćemo biti srećni, ako se to ne nalazi tamo, dodao je ruski ambasador.

Kelin je naveo, da je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu preneo informacije o mogućim provokacijama svojim stranim kolegama, na šta su neki ministri odreagovali pozitivno. Drugi, kao što je ministar odbrane Velike Britanije, su rekli da je to laž.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
Razni izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.
Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
O „prljavoj bombi“, koju je Ukrajina spremna da lansira, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
RUSIJA
Šojgu poručio stranim kolegama: Rusija ne namerava da upotrebi nuklearno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala