- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vojska Crne Gore sprečila uklanjanje sporne spomen-ploče u Morinju

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSpomen-ploča u Morinju
Spomen-ploča u Morinju - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Iako je Uprava za inspekcijske poslove naložila Opštini Kotor da ukloni spornu spomen-ploču sa objekta nekadašnjeg logora JNA u Morinju, pripadnici Vojske Crne Gore komunalnoj policiji nijesu dozvolili da ukloni ploču, a Uprava za kulturna dobra i kulturnu baštinu izdala je prekršajni nalog protiv predsjednika opštine Vladimira Jokića.
To je Sputnjiku potvrdio i predsjednik Mjesne zajednice Morinj Špiro Vulović.

“U kasarni su vojnici koji postupaju samo po naređenju, sad kako je došlo do promjene u Ministarstvu odbrane, i smijenjen Raško Konjević, njega će izgleda mijenjati ministar MUP-a Filip Adžić, i on bi, ili neko drugi iz Ministarstva odbrane, trebao da potpiše to rješenje o uklanjanju nelegalno postavljen ploče.”, kaže Vulović za Sputnjik.

Službenici komunalne policije i inspekcijskog nadzora Opštine Kotor nijesu mogli da izvrše rješenje Uprave za inspekcijske poslove u Morinju. U tome su ih spriječili pripadnici Vojske.
"Dolaskom na lice mjesta zatekli smo zatvorenu kapiju i pripadnike Vojske Crne Gore. Po dolasku na lice mjesta izvršili smo uvid zajedno sa pripadnicima VCG u predmetno rješenje. Naveli su da bez pisanog odobrenja Ministarstva odbrane ili neposerednog naređena njihovih rukovodilaca ne mogu omogućiti ulazak", kazao je načelnik komunalne policije Miro Anđelić.
Iz Uprave za kulturna dobra kazali su nam da su zbog neuklanjanja ploče prekršajno kaznili predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića, te da će u daljem postupku izvršiti kontrolni ispekcijski nadzor.
Uprava za inspekcijske poslove (UIP) donijela je rješenje prema kojem će spomen-ploča na objektu bivšeg logora Jugoslovenske narodne armije u Morinju biti uklonjena, a najavljeno je će taj predmet biti dostavljen tužilaštvu.
Spomenu ploču su, 10. oktobra, otkrili crnogorski ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima.
Na ploči piše da je “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mestu bio logor, takozvani Centar Morinj te da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.
Mještani Morinja saopštili su da se najoštrije suprotstavljaju postavljanju bilo kakvih obiležja na objektima bivših kasarni u Morinju, "a koje su u vreme ratnih dešavanja '90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao koncentracioni logori kakvima se danas žele predstaviti".
Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine 12. oktobra je izašao na lice mesta i sačinio službenu zabelešku, ali i izvršio inspekcijski nadzor u Opštini Kotor.
Nakon toga je konstatovao da za postavljanje spomen-obeležja u Morinju ne postoji neophodna dokumentacija.
Meštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
REGION
Inspekcija naložila uklanjanje spomen-ploče „žrtvama velikosrpske agresije“ u Morinju kod Kotora
Spomen-ploča u Morinju - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
REGION
Odluka o uklanjanju sporne ploče iz Morinja očekivana – a ko će platiti troškove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala