- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Inspekcija naložila uklanjanje spomen-ploče „žrtvama velikosrpske agresije“ u Morinju kod Kotora

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMeštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor
Meštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Uprava za inspekcijske poslove donela je rešenje o uklanjanju spomen-ploče na objektu bivšeg logora JNA u Morinju, koju su crnogorski ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima, otkrili 10. oktobra. Najavljeno je i da će predmet biti dostavljen i nadležnom tužilaštvu.
Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine 12. oktobra je izašao na lice mesta i sačinio službenu zabelešku, ali i izvršio inspekcijski nadzor u opštini Kotor, nakon čega je konstatovao da za postavljanje spomen-obeležja u Morinju ne postoji neophodna dokumentacija, odgovoreno je Danu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nema dokumentacije za postavljanje spomen-ploče

Iz te Uprave navode da je nadležna inspektorka konstatovala da se na lokaciji Centar Morinj, Kotor nalazi ploča posvećena zarobljenim hrvatskim civilima i braniocima, a koja su potpisala crnogorska ministarstva odbrane i vanjskih poslova. Obavljen je i nadzor u opštini Kotor, kom zbog zauzetosti nisu prisustvovale sekretar za kulturu Tatjana Kriještorac i predsednica SO Kotor Maja Mršulja, ali su dostavile pisane izjave u kojima su konstatovale da ne poseduju nijedan dokument u vezi sa tim slučajem, niti su se odbornici SO Kotor izjašnjavali o postavljanju ploče, kako to zakon nalaže.
Inspektorki je u opštini data na uvid dokumentacija, prepiska sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje „Anima“, za koje je utvrđeno da nisu relevantni za donošenje odluke.
„S obzirom na to da nije bilo neophodne dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja koji usvaja Skupština opštine Kotor, niti saglasnosti Vlade Crne Gore, jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka, postupajuća inspektorka je nakon sačinjenog zapisnika, koji je opštini Kotor uručen 17. oktobra, donela rešenje o uklanjanju ploče u roku od tri dana“, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Predmet će biti prosleđen tužilaštvu

Iz inspekcije dodaju da je inspektorka poslala zahteve ministarstvima odbrane i vanjskih poslova da se izjasne na osnovu kog akta su postavili ploču u Morinju. Posle tog izjašnjenja, objedinjena dokumentacija biće prosleđena tužilaštvu na procenu da li ima krivičnog dela.
Podsetimo, građani su protestovali protiv postavljanja ove ploče i čak blokirali put uoči ceremonije otkrivanja.
Na ploči je naveden tekst u kom stoji da je „tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovde bio logor za zatočene hrvatske civile i branioce“.
Spomen-ploča u Morinju - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
REGION
Osramoćeno ime Crne Gore: U Morinju negoduju zbog sporne spomen-ploče i poručuju – biće uklonjena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala