- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog bioloških laboratorija

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta bezbednosti UN
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

„U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije“, navodi se u pismu u koji je imao uvid Sputnjik.

Nacrt rezolucije, koji podnosi Rusija, ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine. Nebenzja traži da se svi članovi Saveta bezbednosti odmah obaveste o toj inicijativi.
Moskva očekuje da će komisija moći da razjasni u kojoj meri Vašington i Kijev ispunjavaju svoje obaveze prema Konvenciji o biološkom oružju u vezi vojno-bioloških aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.
Takođe se zahteva da se Savetu bezbednosti podnese izveštaj sa preporukama do 30. novembra 2022. godine i da se zemlje potpisnice Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja zaliha bakteirološkog i toksičnog oružja informišu o rezultatima istrage na konferenciji koja će se održati od 28. novembra do 16. decembra u Ženevi.
Član šest Konvencije o biološkom oružju glasi da „svaka država potpisnica Konvencije, koja konstatuje da neka druga država potpisnica krši obaveze koji proističu iz odredbi Konvencije, može podneti žalbu SB UN“.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.
Laboratorija u Gruziji  - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
RUSIJA
Sprečen biološki rat: Koplje koje je trebalo da se zarije u srce Rusije – slomljeno je 24. februara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala