- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Kijev već realizuje plan provokacije „prljavom bombom“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Rusija ima informaciju da je Ukrajina već počela da realizuje plan provokacije uz primenu „prljave bombe“, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Prema našim informacijama, ukrajinska strana je već počela da realizuje ovaj plan. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, dat je zadatak da naprave ‘prljavu bombu’. Ne isključujemo mogućnost da im u tome pomažu neke zapadne zemlje, koje sa Ukrajinom razgovaraju o komponentama za tu bombu“, navodi Zaharova.

Zapad ne bi trebalo da meri širinu „crvene linije“

Nepromišljeno je da Zapad ignoriše upozorenje Moskve o mogućoj nuklearnoj provokaciji Kijeva i ne bi trebalo da meri „širinu crvene linije“, naglasila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Nije pametno da se ignorišu upozorenja Rusije, opasno je ovaj slučaj dovesti do eskalacije. Zapad ne bi trebalo da meri širinu „crvene linije“, rekla je Zaharova.

Ranije je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio da je Ministarstvo odbrane Rusije stavilo u pripravnost snage i sredstva za slučaj eksplodiranja ukrajinske „prljave bombe“.
„Prljava bomba“ je kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivom. Prilikom ekplozije dolazi do eksplozije kontejnera, a radioaktivne supstance se raspršuju u talasima, stvarajući radioaktivni pojas na velikim teritorijama. Prema informacijama koje je plasiralo Ministarstvo odbrane Rusije, u slučaju da Ukrajina aktivira „prljavu bombu“, radioaktivni izotopi bi se u atmosferi raširili na udaljenosti do 1.500 kilometara i mogli bi da dođu do Poljske.
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Prvi čovek ruskog Generalštaba razgovarao sa američkim kolegom - tema „prljava bomba“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala