Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zadatak je da bude prosrpska i jedinstvena: Šta se očekuje od nove Vlade Srbije /video/

Pratite nas
Veoma je važno da nova vlada vodi prosrpsku politiku orijentisanu isključivo na nacionalne interese i da, za razliku od prethodne, ne bude iskakanja od dogovorene državne politike. Istovremeno, ministrima se samo može čestitati na hrabrosti što su se u ovom trenutku prihvatili veoma teške i važne funkcije.
Sagovornici Sputnjika ovako komentarišu izbor nove Vlade čiji bi članovi trebalo da polože zakletvu u sredu. Imena ministara objavio je, posle sastanka Predsedništva SNS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
„Svakom od ministara ponaosob i svima zajedno čestitam na hrabrosti jer ovo su toliko teška vremena kad su se prihvatili funkcije, to je čin profesionalne i lične hrabrosti jer je velika odgovornost na njima“, kaže advokat i politički analitičar Goran Petronijević.

Više o srpskom interesu, manje o zahtevima Zapada

Bivši ambasador Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, objašnjava da je izuzetno važno da članovi Vlade vode pre svega računa o onom šta je nacionalni interes, a manje o onome što traži Zapad, kako se dešavalo s pojedinim bivšim ministrima.
„Voleo bih da ova vlada bude zaista prosrpska jer je to važno u situaciji kad s druge strane imamo zemlje koje su nam tokom 90-ih godina i kasnije nanele velikih problema i štete i bile u mnogome odgovorne za ono što nam se događalo – mislim i na raspad SFRJ, i na otvorenu podršku separatizmu“, ističe Paić.
On upozorava da pojedinim zapadnim centrima moći svakako ne odgovara nijedna država uključujući i članice EU koje vodi neku svoju samostalnu politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima.
„Velike zemlje, EU i SAD smatraju da su manje zemlje nesposobne da vode svoju politiku i da treba da imaju politiku koja je u službi njihovih interesa. Ovo što se događa u odnosu na Srbiju je produkt te politike gde je Zapad sebi prisvojio pravo da ima ekskluzivni uticaj na Zapadnom Balkanu“, ističe Paić. Oni takođe, upozorava naš sagovornik, polaze od druge floskule da je Balkan bure baruta i da, kao što je svojevremeno rekao Vinston Čerčil, proizvodi više istorije nego što može da lokalno konzumira, što znači da se sukobi između balkanskih zemalja prelivaju na širu situaciju u Evropi i svetu.
„I onda oni pokušavaju da se prikažu kao zaštitnici mira i bezbednosti u ovom regionu što u stvari stavlja ove zemlje u neki neokolonijalni položaj“, objašnjava bivši diplomata.

Nema više – u klin i ploču

Petronijević posebno ukazuje na značaj toga da u vladi ne bude prakse „ko u klin, ko u ploču“.
„Ukoliko je politika jedne države, uključujući spoljnu definisana i potvrđena izborima i davanjem mandata jednoj političkoj opciji da kroz koalicione ili druge sporazume sprovodi određenu politiku i kad se ministri odaberu, nikako mi nije bilo jasno kako mogu da iskaču iz projektnog zadatka koji se zove spoljna i unutrašnja politika jedne države“, navodi advokat.
On primećuje da se lično mišljenje koje drastično odudara od onog što je zacrtana politika države neko može da ima ako se bavi nekim drugim poslom, ali da je, ako si činovnik Vlade, tvoj zadatak da ispoštuješ ono što je dogovoreno.
„Vlada mora da bude jedinstvena, da diše jednim dahom i bude jedan organ, koliko god da ministarstava ima oni moraju da budu kao jedan. U okviru vlade idu različita mišljenja i predlozi ali ono što se kao odluka donese nema više iskakanja ni slobode za drugačija mišljenja. Ko je spreman za to može da prihvati mandat ili ne“, konstatuje Petronijević.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Ivica Dačić otkriva koju će poziciju Srbije braniti kao novi šef diplomatije
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SRBIJA
Ana Brnabić: Imamo zaista jaka imena u Vladi, branićemo naše nacionalne interese
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala