- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šolc: 20-30 odsto nemačkih građana protiv antiruskih sankcija i slanja oružja Ukrajini

© AP Photo / Manu FernandezNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da 20-30 odsto stanovnika Nemačke ne podržava antiruske sankcije i slanje oružja ukrajinskim vlastima.
„U razgovoru sa građanima stekao sam utisak da se 20-30 odsto njih ne slaže s politikom sankcija, kao ni slanjem oružja. Mnogi smatraju opreznu politiku Vlade ispravnom. Moramo imati to na umu, ako želimo da sačuvamo jedinstvo kao društvo“, istakao je on u intervjuu italijanskom listu „Republika“.
Govoreći o odbijanju nemačkih vlasti da predaju Ukrajini tenkove „Leopard 2“, Šolc je to objasnio potrebom da se „izbegnu jednostrani postupci“.
„Nemačka je garantovala Ukrajini da će joj isporučiti preko 100 tenkova koji mogu biti odmah korišćeni iz Češke, Slovačke, Grčke, Slovenije. Logistika, rezervni delovi i municija za ove tenkove dostupni su u Ukrajini. Mi se trudimo da obezbedimo isporuke i iz drugih država. Slanje oružja povezano je s veoma jasnim principom: nikakva jednostrana dejstva“, rekao je Šolc, podsetivši da je pre nekoliko dana Nemačka isporučila Ukrajini PVO sisteme „Iris-T “ koje čak nema ni nemačka vojska.
Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini neće dovesti do direktnog sukoba Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Šolc je takođe, izrazio mišljenje da se on neće zaoštriti do svetskog rata, ali da je „neophodno imati u vidu taj rizik“.

„U ovako opasnoj situaciji, potrebno je izbegavati bilo kakve neoprezne korake“, zaključio je Šolc.

Rusija je ranije uputila zemljama NATO notu zbog slanja oružja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će sve pošiljke koje sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimne mete za Rusiju. Ministarstvo Rusije je saopštavalo da se članice NATO „igraju vatrom“, snabdevajući Ukrajinu oružjem.
Municija - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
RUSIJA
Ukrajina postala „crna rupa“ za zapadno oružje, Rusi će dobiti mnogo muzejskih eksponata /video/
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Poljanski apelovao na UN da uvedu embargo na isporuku oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala