- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upućuje pismo UN zbog provokacije Kijeva „prljavom bombom“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Rusija planira da uputi generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu pismo u vezi sa provokacijom koju priprema Kijev uz korišćenje „prljave bombe“, napisao je na Tviteru prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, uključujući i Ukrajinu, kijevski režim priprema na teritoriji svoje zemlje provokaciju koja će biti povezana sa eksplozijom „prljave bombe“ – nuklearne municije male snage.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
Izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 23. oktobra razgovarao telefonom s francuskim kolegom Sebastijanom Lekornom i turskim kolegom Hulusijem Akarom i preneo im svoju zabrinutost zbog mogućnosti da ukrajinske snage izvedu provokaciju uz upotrebu „prljave bombe“.
„Pečurka“ posle detonacije „Car bombe“ 1961. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska u pripravnosti u slučaju eksplodiranja ukrajinske „prljave bombe“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala