- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbi i Rusi na udaru doping kontrole! Nadal bio pošteđen, a Đokovića i Medvedeva ne preskaču

© AP Photo / John MinchilloNovak Đoković i Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Nakon što je objavljeno da je Simona Halep bila pozitivna na zabranjene supstance na doping testu, ponovo se u teniskom svetu povela polemika oko toga koliko se i na koji način teniseri i teniserke testiraju. Zapaljujuća statistika otkrila je da su Srbi i Rusi, odnosno Novak Đoković i Danil Medvedev među najčešće testiranima.
Novak Đoković prvi profesionalni meč odigrao je pre 19 godina. Od tog trenutka do danas postao je jedan od najboljih tenisera svih vremena, ali umesto da je time dobio poštovanje, srpski teniser u sistemu izaziva veliku sumnju.
Ne samo da je ove godine doživeo veliku nepravdu zbog sistema, već je i prethodne kada je bio prvi na svetu morao na prečeste doping kontrole.
Nakon doping skandala sa Simonom Halep, otkriveni su statistički podaci koji govore o tome koji teniseri su najčešće testirani, a među njima je i Novak.
U 2021. godini bilo je ukupno 6636 testova od kojih je 3621 urađeno na takmičenju dok je ostalih 3015 urađeno van takmičenja. Takođe, 4581 test je urađen testiranjem urina igrača, dok je samo 2055 bio test krvi.

Đoković je testiran čak 21 put, a samo jednom manje Danil Medvedev, ruski teniser. Pored Novaka među najčešće tesitranima nalaze se još dva srpska predstavnika Miomir Kecmanović koji je testiran 22 puta i Dušan Lajović koji je morao na kontrolu čak 23 puta.

I srpska predstavnica Nina Stojanović nalazi se na listi, a prošle godine morala je 20 puta na doping kontrolu. Kada se izuzmu Srbi, „igrom slučaja“ najčešće su proveravani Rusi.

Andrej Rubljov je na drugom mestu liste jer je na doping kontrolu morao da ide čak 26 puta. Od njega za jedan više doping test ima Rikardas Berankis.

Karen Hačanov je kao i Kecmanović testiran 22 puta, a teniserke iz Rusije Ana Blinkova i Elizaveta Koklina doping kontroli bile su podvrgnute po 22 puta, jednom manje i Darija Kasatkina.
Testovi se obično rade nasumično, ali neki igrači se mogu više testirati dok drugi neće morati da dokazuju da ne varaju tako često.
Međutim, zanimljivo je da su od uticajnijih tenisera najviše testirani Novak i Danil, dok je Rafael Nadal prethodne sezone na doping kontroli bio 14 puta, što je daleko manje od srpskog i ruskog tenisera.
Bilo da je slučajnost ili nije o tome da je Nadal pošteđen kada je reč o doping kontroli mnogo se govorilo ove godine nakon što je Španac osvojio Rolan Garos.
Nadal je da ne bi trpeo velike bolove u stopalu primao određene injekcije za koje se podigla bura da su jedna vrsta dopinga.
Međutim, te injekcije preslabe su da bi se našle na zabranjenoj listi Svetske antidoping agencije (VADA). Pravda je zadovoljena prethodnih godina jer je Nadal od 2018. do 2021. testiran 61 puta naspram Novaka koji je na kontrolu išao 57 puta.
Ipak, prethodne godine razlika je bila mnogo velika, a razlog i dalje nije poznat.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SPORT
Britanci i sistem ukrali Novaku prvo mesto!
Jelena Janković - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SPORT
Želja dovela do ozbiljne povrede: Operisana Jelena Janković
Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SPORT
Grk odmiče Đokoviću – plasman karijere Kecmanovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala