- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Britanci i sistem ukrali Novaku prvo mesto!

© AP Photo / Ariel SchalitNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Novak Đoković obezbedio je mesto na Završnom Mastersu tek nakon osvojenog turnira u Astani, ali da je sve teklo po planu i protokolu srpski teniser trebalo je da zauzima prvo mesto u ATP trci. Novaku bi liderska pozicija mnogo ranije donela plasman u Torino, ali niz kontroverznih odluka doveo je do toga da njegovo mesto do skoro bude neizvesno.
Trka za finalni Masters na kraju sezone je u toku i poslednjih nekoliko bodova na rang listi biće presudni za odlučivanje o konačnoj postavi. Tenis ne pamti kada je borba za osam mesta u Torinu bila komplikovanija i apsurdnija jer se od početka sezone dešavaju nepravde koje su „spletom okolnosti“ najviše pogodila Novaka Đokovića.
Propustio je 10.000 poena na rang listi nakon što mu je onemogućeno da igra na Australijan openu, US Openu, Mastersima u Indijan Velsu, Majamiju, Sinsinatiju i Montrealu i nakon što mu nisu priznati bodovi sa Vimbldona.
Iako se ne može tačno utvrditi koliko bi Novak imao bodova da je igrao na svim ovim turnirima, dovoljno je da se uračuna 2.000 poena sa Vimbldona i da se računa učešće u Australiji i Americi, kako bi Novak bio prvi u trci.
Koliko god su deportacija iz Australije i zabrana za odlazak na US Open izazvale haos sa Novakovim bodovima, deluje da su Britanci ipak napravili najveći problem jer su oštetili i sve druge učesnike.
Nakon njihove apsurdne odluke da Rusima i Belorusima zabrane učešće na najprestižnijem Grend slemu usledila je još apsurdnija odluka ATP I VTA da kao odgovor Britancima oduzmu bodove teniserima i teniserkama.
Pored Novaka najviše je ispaštala šampionka Vimbldona Jelena Ribakina koja je titulom u Londonu napravila neverovatnu senzaciju i to bi joj donelo nestavaran skok na tabeli da je dobila poene.
Od tenisera je nepravda učinjena i prema Niku Kirjosu, Kameronu Noriju i Rafaelu Nadalu, ali nakon što je Grend slem završen igrači su morali da se pomire sa tim.
Talas apsurda odneo je dobre plasmane i potpuno drugačiji izgled tabele u ATP i VTA trci, a kiša je u Londonu postala još sumornija jer se najlepši tenis igrao za po neko bravo i aplauz.
Đokovića je kazna dočekala i u Americi, jer zbog odluke da se ne vakciniše nije mogao da uđe u Sjedinjene Američke Države, a to je uskratilo šansu za nove bodove.
Amerikanci su postavili previsoku cenu, a „američki san“ bio je miljama daleko od srpskog tenisera koji je morao da traži drugu putanju ka Završnom Mastersu.
Srećom, Novak je dobio šansu da nastupa u Tel Avivu i Astani gde je trijumfovao i obezbedio sedmo mesto u trci.
Sedmo mesto nije mesto koje priliči jednom od najboljih tenisera svih vremena u momentima kada mu nije dopušteno da igra. Sedmo mesto bi moglo da priliči Novaku da je on otišao u Australiju i Ameriku i neprijatno iznenadio ranim eliminacijama.
Međutim, koferi su ostali prazni, a mentalna snaga morala je da dominira kao nikada u karijeri.
Da je sve od početka sezone teklo po planu, da su se računali bodovi sa Vimbldona ATP trka izgledala je na sledeći način:
Novak Đoković
Rafael Nadal
Karlos Alkaraz
Kasper Rud
Aleksandar Zverev
Danil Medvedev
Stefanos Cicipas
Andrej Rubljov
Kamerun Nori
Nik Kirjos
Jelena Janković - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SPORT
Želja dovela do ozbiljne povrede: Operisana Jelena Janković
Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SPORT
Grk odmiče Đokoviću – plasman karijere Kecmanovića
Ruka sa lopticama za tenis - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
SPORT
Kraj najkontroverznijeg turnira – derbi Italijana pripao Musetiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala