- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Jedna filmska sudbina: Ratnik, novinar pisac - progutao ga ideološki mrak

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje dela Stanislava Krakova
Predstavljanje dela Stanislava Krakova - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Izdavačka kuća Službeni glasnik predstavila je danas, u okviru 65. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, izbor dela Stanislava Krakova, koja predstavljaju celovit prikaz stvaralaštva ovog međuratnog srpskog književnika.
Na jednom mestu su, kako je naveo izdavač, sakupljena sva pripovedačka lica Krakova: kao pisca, ratnika i ratnog urednika, putopisca, polemičara, novinara, istoričara srpske tradicije.
Jedan od priređivača ove književne kolekcije Gojko Tešić istakao je na promociji da je objavljivanje dela Stanislava Krakova izdavački događaj u Srbiji, s obzirom na to da je reč o izuzetnoj stvaralačkoj ličnosti i intelektualcu koji je dugo bio proskribovan i skrajnut iz moderne srpske književnosti zbog svojih desničarskih političkih pogleda.
„Stanislav Krakov je imao izuzetnu sudbinu, romanesknu, filmsku. Bio je učesnik Balkanskih ratova, Prvog svetskog rata, a u Drugom svetskom ratu je bio jedan od značajnih saradnika Milana Nedića i proveo je u emigraciji ostatak života“, rekao je Tešić.
Kolekciju čine kratki roman o Prvom svetskom ratu „Krila“, roman „Kroz buru“, zbirku „Crveni Pjero i druge proze“, putopisna dela „Kroz zemlju naših kraljeva i careva“, „Čar Sintre“, „Stvaralaštvo o Velikom ratu“, „Reportaže iz avijacije“, „Život čoveka na Balkanu“, knjigu portreta nacionalnih junaka u Balkanskim ratovima„Plamen četništva“, kao i zbornik „Naši savremenici o Krakovu“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje dela Stanislava Krakova
Predstavljanje dela Stanislava Krakova - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Predstavljanje dela Stanislava Krakova
„Tumačenje Krakova u kontekstu savremene srpske književnosti ima za cilj da se razbije ideološki mrak kada je reč o ovom autoru i mislim da to uliva nadu da nam predstoji znatno svetlije doba, u kojem smo svesni da ljudi ove ili one ideološke orijentacije čine nezaobilazan deo korpusa srpske književnosti“, naglasio je Gojko Tešić.
On je dodao da je iza Stanislava Krakova ostalo još dvadeset neistraženih kutija s pisanim materijalom, te da se nada da će to biti obrađeno i predstavljeno javnosti u nekom novom književnom kolu.

Prozna dela srpskih naučnika

Na današnjoj promociji predstavljena je i edicija „Prozna dela srpskih naučnika“ koja na jednom mestu prikazuje snagu talenta i posvećenost naših velikih predaka.
Devet autora, poput Mihajla Pupina, Mihaila Petrovića Alasa, Milutina Milankovića, kojima su posvećeni pojedinačni tomovi nisu bili samo veliki naučnici u svojim oblastima, već su ostali upamćeni i kao renesansne ličnosti, u kojima se često spajalo i po nekoliko različitih interesovanja – ljubav prema nauci, ali i humanizam, inovativnost, dobročinstvo.
„Ova edicija predstavlja jedinstvenu priliku da srpska javnost sazna kako su naši veliki umovi doživljavali književnost i na koji način su izražavali svoje umetničke sklonosti“, istakla je na promociji direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan.
Edicija sadrži poznata dela poput knjiga „Sa pašnjaka do naučenjaka“ Mihajla Pupina, „Kroz vasionu i vekove“ Milutina Milankovića, „Sulejman i Rokselana“ Radovana Samardžića, do manje znanih, poput „Romana jegulje“ Mihajla Petrovića Alasa i „Kaluđera i hajduka“ Stojana Novakovića.
Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
KULTURA
Matija Bećković: Dešava se nešto što nismo ni sanjali, a svet je mislio da je kraj istorije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala