- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski pištolj „Udav“ uskoro i u serijskoj proizvodnji

© Sputnik / Andreй Stanavov / Uđi u bazu fotografijaPištolj „Udav“
Pištolj „Udav“ - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
Pratite nas
Serijska proizvodnja najnovijeg ruskog pištolja bP72 „Udav“ će u fabrici „Iževsk“ biti pokrenuta početkom 2023. godine, saopštio je Sputnjiku izvor iz ruske vojske.

„Pištolji ‘Udav’ će se serijski proizvoditi u fabrici ‘Iževsk’ koja pripada koncernu Kalašnjikov. Eksperti iz Centralnog istraživačkog instituta za precizno inženjerstvo (CNIITTOČMAŠ) su već otišli u Iževsk kako bi organizovali autorski nadzora, a sva neophodna dokumentacija je predata fabrici. Pretpostavlja se da će serijska proizvodnja ‘Udava’ biti pokrenuta početkom 2023. godine“, naveo je izvor.

Podsetio je da je od 2019. godine ruska vojska dobila tri partije ovih pištolja, a svaka ima oko 200 jedinica. Naveo je i da zvanično nije usvojen u Oružanim snagama.
„Slični presedani su se u našoj istoriji dešavali nekoliko puta. Tako je, na primer, sovjetska vojska u Avganistanu koristila samohodnu artiljerijsku instalaciju 'Nona', a nakon toga su zvanično prigvaćeni u Oružanim snagama“, pojasnio je izvor.
Ranije je kupovinu „Udava“ objavio šef kopnenih snaga ruske vojske Oleg Saljukov. Plan je da Ministarstvo odbrane nabavi više od 3.000 takvih pištolja.
Pištolj je uspešno testiran u vojsci 2019. godine. Pokazano je da je veoma stabilan i da ima velike balističke kvalitete u različitim okruženjima, uključujući i ekstremne temperature od -50 do + 70 stepeni, što ga čini pogodnim za upotrebu u svim rodovima vojske.
Novine koje su unete u proizvodnju novih pištolja su omogućili da i dalje bude tehnički mnogo bolji u odnosu na strane konkurente CZ, Glok, Valter i Kolt.
„Udav“ je dobio novi šaržer koji omogućava da se vizuelno ili taktilno odredi koliko je municije ostalo u njemu. Kapacitet šaržera je 18 metaka, što je 10 više metaka od pištolja „Makarov“. Za gađanje iz ovog pištolja se mogu koristiti sve vrste municije kalibra 9 h 21 milimetara. Napravljen je od najkvalitetnijeg čelika, a novim tehnologijama je smanjena njegova težina.
Demonstracija pucanja iz automatskog pištolja Udav - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2020
Tvorac pištolja „Udav“ otkriva njegovu moć /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala