- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dušan Kovačević otvorio Sajam knjiga: Knjiga je lekovita

© Tanjug / TARA RADOVANOVICOtvaranje Sajma knjiga u Beogradu
Otvaranje Sajma knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
Pratite nas
Dramaturg i akademik Dušan Kovačević večeras je svečano otvorio 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će pod sloganom „Povratak napisanih“ trajati do 30. oktobra na Beogradskom sajmu.
„Knjiga je lekovita, leči mnoge bolesti. Od davnina je poznata kao melem za razum i dušu. Zato je toliko ljudi u obilasku ove naše sajamske biblioteke“, rekao je Kovačević u besedi na otvaranju.
Podsetivši da počinje „manifestacija u slavu knjige“, Kovačević je istakao da sa zadovoljstvom pozdravlja ovogodišnjeg počasnog gosta Rumuniju, „sa kojom smo oduvek imali dobre susedske i rodbinske veze“.
Štand Rumunije otvoren je u prisustvu ministarke kulture i informisanja Srbije Maje Gojković, rumunskog ministra kulture Lučijana Romaškanua, ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju i Livijua Žikmana, predsednika Rumunskog Instituta za kulturu.
Gojkovićeva je podsetila da se Sajam knjiga održava nakon dve godine odlaganja zbog pandemije i istakla da je titula počasnog gosta opravdano pripala Rumuniji, rumunskoj književnosti i kulturi, „koja je dobro poznata kako svetskoj, tako i čitalačkoj publici Srbije“.
„Nastup Rumunije kao počasnog gosta još jedna je prilika za produbljivanje uzajamnog razumevanja i jačanje prijateljstva dve države i naših naroda. O tome svedoči i simbolični slogan ‘Knjige za prijatelje‘, predstavljanja rumunske književnosti na sajmu u Beogradu", istakla je Gojkovićeva.
Srpska ministarka je čestitala Rumunima „na originalnom štandu i na zaista upečatljivom programu", sa predstavljanjem preko 30 rumunskih autora prevedenih na srpski jezik i više od 200 naslova, kao i preko 30 događaja tokom trajanja sajma.
Pesnik Mirča Dinesku je održao Pesničko-gastronomski recital u kome je podsetio na nekoliko istorijskih epizoda iz odnosa dve zemlje.
Prema njegovim rečima, iza slike rumunskog slikara Jona Andrejeskua, koju je rumunski predsednik Nikolae Čaušesku darovao jugoslovenskom kolegi Josipu Brozu Tipu kasnije su pronađeni uređaj za prisluškivanje.
Dinesku je podsetio na odnos Marije Obrenović i svrgnutog rumunskog vladara Joana Aleksandra Kuze, i dodao da je „jedan geolog, koji je dospeo do položaja predsednika Rumunije, bio vinovnik najsramnijeg čina u istoriji rumunsko-srpskih odnosa“.
„On je dozvolio vojnim američkim avionima da koriste aerodrom u Temišvaru za bombardovanje mostova i televizije prestonice jedne evropske zemlje koja je imala nesreću da njom rukovodi politički nekorektni predsednik“, ocenio je Dinesku.
Rumunski pesnik je podsetio da je tada objavio u novinama Frankfurter algemajne cajtung članak pod naslovom „Muva sa mosta“ u kojem je objasnio metaforički da „ako hoćeš da uhvatiš muvu, pravi je zločin bombardovanje mostova jednog grada samo zato što muva zuji u njihovoj blizini“.
Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
KULTURA
Matija Bećković: Dešava se nešto što nismo ni sanjali, a svet je mislio da je kraj istorije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala