- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Demonstranti u Kišinjevu odlučili da formiraju narodnu vladu Moldavije

© Sputnik / Miroslav RotarMoldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu
Moldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
Pratite nas
Predstavnici masovnih antivladinih protesta moldavske opozicione partije „Šor“ su usvojili rezoluciju kojom se predviđa formiranje narodne vlade, prenosi dopisnik Sputnjika.
„Doneli smo odluku o formiranju narodne vlade, kao izvršnog organa vlasti, koja direktno predstavlja narod Moldavije. Narodna vlada će morati da zaštiti narod od prekoračenja punomoćja koje ima vlast, moraće da izgradi dijalog sa strateškim spoljnim partnerima, da organizuje prevremene izbore za predsednika i parlament i obezbedi mirnu predaju vlasti“, rekao je portparol partije „Šor“ Dinu Curkan.
Partija „Šor“ je predložila da se formira i narodni tribunal kao pravna vlast kako bi se vršio monitoring političkih progona vlasti i očuvao član Ustava o trajnoj neutralnosti i zaštiti stanovništva od moguće mobilizacije. Rezolucija je jednoglasno odobrena.
Moldavska policija je 16. oktobra rasterala demonstrante koji su tokom protesta blokirali saobraćaj u centru Kišinjeva. Policija je tada demontirala opoziciono šatorsko naselje, koje je postavljeno ispred zgrade parlamenta u centru Kišinjeva.
Demonstranti protestuju protiv rasta cena gasa, drugih energetskih resursa i proizvoda, kao i zbog pada životnog standarda. Opozicija optužuje vlast da nije u stanju da se izbori sa krizom i ukazuje na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka.
Antivladini protesti u Kišinjevu u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
SVET
Opozicija u Moldaviji organizovala nove antivladine proteste/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala