- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Opozicija u Moldaviji organizovala nove antivladine proteste/video/

© Sputnik / Gennadyi ValukovskiAntivladini protesti u Kišinjevu u Moldaviji
Antivladini protesti u Kišinjevu u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
Pratite nas
Masovni antivladini protesti predstavnika moldavske opozicione partije „Šor“ su ponovo organizovani u Kišinjevu, prenosi dopisnik Sputnjika.
Demonstranti se kreću u dve kolone, nose zastave Moldavije i skandiraju: „Dole Maja Sandu! Dole vlada! Ostavka! Prevremeni izbori“.

„Ove nedelje, u 15 sati, svi koji žele da žive dobro, kao ljudi i dostojanstveno, čekam ih na trgu gde će se održati protest protiv rata koji je vlast objavila svom narodu. Protestujemo u cilju novog života“, napisao je na društvenim mrežama lider partije Ilan Šor.

Kordoni su sprečili okupljene da prođu glavnom avenijom Kišinjeva i stignu do centralnog trga. Demonstranti nisu uspeli da probiju policijski kordon. Policija je privela nekoliko demonstranata zbog tuče. Protest se preselio ispred Generalnog tužilaštva, na ulazu u zgradu podižu se šatori i bina.
Moldavska policija je 16. oktobra rasterala demonstrante koji su tokom protesta blokirali saobraćaj u centru Kišinjeva. Policija je tada demontirala opoziciono šatorsko naselje, koje je postavljeno ispred zgrade parlamenta u centru Kišinjeva.
Demonstranti protestuju protiv rasta cena gasa, drugih energetskih resursa i proizvoda, kao i zbog pada životnog standarda. Opozicija optužuje vlast da nije u stanju da se izbori sa krizom i ukazuje na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka.
Moldavske zastave na protestu opozicije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
SVET
U Kišinjevu se sukobili policija i demonstranti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala