- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika pokušala da svrgne Orbana, milioni potrošeni na mađarsku opoziciju

© AP Photo / Darko VojinovićPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
Pratite nas
Budimpešta je više puta digla glas protiv sankcija protiv Rusije, naglašavajući da Mađarska neće podržati nikakve mere koje štete njenoj ekonomiji.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Vašington podstakao pokret protiv mađarskog premijera Viktora Orbana, pošto SAD ne smatraju tu zemlju dovoljno poslušnom, prenosi Sputnjik internešenel.
„Sada se ispostavlja da je finansirana i opozicija u Budimpešti. Mađarski list „Mađarska nacija” objavio je istragu o finansiranju liberalno-leve koalicije protivnika Viktora Orbana od strane američke nevladine organizacije Akcija za demokratiju. Istražitelji i specijalne službe će ispitati sve okolnosti pokušaja stranog mešanja u politički život zemlje, ali je već sada očigledno da se račun približava milionima dolara“, rekla je Zaharova.
Prema ovom izveštaju, fondacija, osnovana neposredno pre februarskih izbora, imala je bliske veze sa Evropskim savetom za spoljne odnose (ECFR). U izveštaju se takođe navodi da je Akcija za demokratiju povezana sa milijarderom rođenim u Mađarskoj, Džordžom Sorošem, koji finansira Fondacije za otvoreno društvo, koje je Mađarska zabranila pre nekoliko godina.
Zaharova je podsetila i da je rukovodstvo EU nezadovoljno nezavisnim stavom Budimpešte i da Mađarskoj preti kaznama i sankcijama.
Mađarska se odlučno protivila sankcijama EU protiv Rusije. Budimpešta je više puta upozoravala da će odluka Brisela da pošalje vojnu pomoć Kijevu usred tamošnje ruske specijalne vojne operacije i uvede ograničenja protiv Moskve rezultirati velikim ekonomskim kolapsom evropskog bloka.
Sankcije, koje su podržale SAD, Britanija i EU, pogoršale su probleme tržišta goriva, što je rezultiralo velikom energetskom krizom širom Evrope, sa rekordno visokom inflacijom i naglo rastućim troškovima života.
Budimpešta, prestonica Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
SVET
Mađarska: Nećemo dozvoliti nove sankcije protiv Rusije
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
SVET
Orban: EU će se raspasti kao Sovjetski Savez
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala