- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Orlovi vrište: Američka vojska nadomak Srbije - meta je Rusija

© Sputnik / Aleksandr Imedašvili, STF / Uđi u bazu fotografijaVojska SAD
Vojska SAD  - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Raspoređivanje divizije američkih vojnika u našem komšiluku, u Rumuniji, na prvi pogled ne deluje kao tektonsko pomeranje, jer je reč o snagama neadekvatnim za ozbiljniju borbu. Međutim, ova jedinica mogla bi da posluži kao okidač za zvanični ulazak američke vojske u Ukrajinu, a to može da znači - direktan američko - ruski sukob.
Ovako prebacivanje američke 101. vazdušno-desantne divizije u Evropu u okviru jačanja istočnog krila NATO-a, za Sputnjik komentariše politikolog Aleksandar Pavić.
Američki mediji prenose da je ova jedinica spremna da uđe na teritoriju Ukrajine u slučaju dalje eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva ili u slučaju napada na jednu od zemalja NATO-a.
Reč je o formaciji lake pešadije „Vrišteći orlovi“ koju čini 4.700 vojnika, jedan od njenih komandanata brigadni general Džon Lubas kaže da su „spremni da brane svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Sledeći korak, borbeni dodir Amerike i Rusije

Pavić podseća da je na poslednjem samitu u Madridu NATO najavio da će povećati snage u Istočnoj Evropi ka Rusiji sa do 300 hiljada vojnika, ali naš sagovornik smatra da je to iluzorno, jer Alijansa nema toliki kapacitet.
„To nisu velike snage, u odnosu na ono što ima Rusija, to su vrlo male snage, bleda slika NATO-a iz doba Hladnog rata. Pomenuta 101. vazdušno - desantna divizija je laka pešadija. Ta snaga samo po sebi nije dovoljna da promeni ishod rata, ni na koji način. Ali, ona može da služi neokonzervativnim manijacima u Vašingtonu da izazovu dodir, borbeni dodir ili sukob između američkih i ruskih snaga, da bi onda to praktično iskoristili kao povod za direktan rusko - američki sukob“, objašnjava Pavić.
Ovakve izjave američkih vojnih zvaničnika već su mogle da se čuju, komandant druge brigade ove divizije, pukovnik Edvina Mataidesa, ističe da je njegova jedinica u Rumuniji najbliža ukrajinskoj teritoriji od svih drugih američkih snaga.
Dodaje da „pažljivo prate“ dejstva Oružanih snaga Rusije i izvode vojne vežbe koje „tačno ponavljaju ono što se događa u Ukrajini“.
© AP Photo / Vadim GhirdaNATO baza u Rumuniji
NATO baza u Rumuniji - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
NATO baza u Rumuniji

Zvanični poziv Amerikancima da uđu u Ukrajinu?

Upravo u ovim rečima Pavić vidi okidač za eventualni zvanični ulazak američkih snaga na teritoriju Ukrajine u slučaju eskalacije sukoba, izrečeno, kaže, može da znači bilo šta.
„Recimo, Zelenski može zvanično da pozove američku vojsku da uđe, mada američkih vojnika ima i sad, vojnika specijalnih jedinica, ali njihov angažman nije zvaničan. Bila bi to situacija poput one kada je Asad u Siriju zvanično pozvao rusku vojsku da pomogne. Onda bi neko u Vašingtonu, jedan od pomenutih ratnohuškača mogao da izdejstvuje da se tako nešto odobri. Tada bi smo imali američke vojnike zvanično u Ukrajini, ako bi poginuo jedan, bilo kako, oni bi tvrdili da je stradao od ruske granate ili metka, to bi mogao da bude zgodan povod za one koji su započeli ovaj rat u Vašingtonu da to iskoriste kao poziv za američki angažman protiv samih Rusa“.
Pavić još jednom povlači da Amerikanci nemaju kapacitet da kopneno ratuju sa Rusima u Evropi, ali esklalacija može biti opasna, jer je reč o dve najveće nuklearne sile, ovakvo provokativno razmeštanje snaga može da skrene sukob na mnogo opasniji put.

Štit za odvraćanje Rusije

Pavić podseća da Rusi nisu pokazali bilo kakvo zanimanje za bilo šta što se trenutno dešava izvan Ukrajine, ali da je očigledno da NATO pokušava da ih na to isprovocira. Dodaje da u Rumuniji već postoje instalacije koje su za Rusku Federaciju vrlo provokativne.
„To su elementi antiraketnog štita koji vrlo brzo može da se pretvori u ofanzivne lansere nuklearnih krstarećih raketa koje bi mogle da pogode rusku teritoriju. To NATO, naravno, zna, istih takvih ima i u Poljskoj. Ako Rusi jednom izbiju na Dunav, na Odesu na Ismail, skroz do moldavske granice, to jest do Pridnjestrovlja, oni bi bili jako zabrinuti za sudbinu tog protivraketnog štita u Rumuniji. Zato ovo razmeštanje verovatno služi i za potencijalno odvraćanje Rusa“, objašnjava Pavić.
Upitan da prokomentariše grupisanje NATO snaga u našem prvom komšiluku on kaže da je samo reč o pojačanju, da već neko vreme u našem komšiluku raste broj NATO snaga, američka vojska već je u Albaniji.
„Prebačena je i komanda specijalnih američkih snaga, tamo se polako prebacuje dodatna američka vojska. U isto vreme Amerikanci svojski rade na stvaranju vojske takozvanog Kosova, direktno na teritoriji Srbije. Povećao se kontigent EUFOR-a iu Bosni i Hercegovini, za bar 500 vojnika, povećava se i prisustvo NATO vojnika u Grčkoj. Naravno, izgovor je rat u Ukrajini, ali pod njim se vrši tiha NATO, odnosno američka okupacija Evrope, pogotovo u našem okruženju“, zaključuje Pavić.
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
RUSIJA
Mediji: Amerika rasporedila u Rumuniji diviziju spremnu da uđe u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala