- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Amerika rasporedila u Rumuniji diviziju spremnu da uđe u Ukrajinu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaU Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Američka 101. vazdušno-desantna divizija, koja je raspoređena u Evropi, spremna je da uđe na teritoriju Ukrajine u slučaju dalje eskalacije sukoba između Moskve i Kijeva ili u slučaju napada na jednu od zemalja NATO-a, saopštila je televizija „Si-Bi-Es“, pozivajući se na komandu divizije.
Divizija je prebačena u Evropu prvi put u skoro 80 godina u okviru jačanja istočnog krila Alijanse usled rastućih tenzija između Rusije i vojnog saveza NATO-a predvođenog SAD, navodi televizija.
Kako je precizirano, reč je o jedinici lake pešadije „Vrišteći orlovi“ (Screaming Eagles) koja broji 4.700 vojnika i prebačena je u Rumuniju.
Prema rečima komandanta druge brigade divizije, pukovnika Edvina Mataidesa, njegova jedinica u Rumuniji najbliža je ukrajinskoj teritoriji od svih drugih američkih snaga. Kako je dodao, oni „pažljivo prate“ dejstva Oružanih snaga Rusije i izvode vojne vežbe koje „tačno ponavljaju ono što se događa u Ukrajini“.
Istovremeno, zamenik komandanta divizije, brigadni general Džon Lubas rekao je za „Si-Bi-Es“ da su „spremni da brane svaki pedalj teritorije NATO-a“.
Televizija podseća da su Lubas i Mataides u više navrata izjavljivali da su „uvek spremni za borbu“, i iako se nalaze u Evropi da brane teritoriju NATO-a, „u slučaju eskalacije sukoba ili bilo kakvog napada na NATO, u potpunosti su spremni da pređu granicu sa Ukrajinom“.
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
SVET
Nuklearni napad mogao bi da krene sa Zapada ukoliko Ukrajina kapitulira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala