- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nuklearni napad mogao bi da krene sa Zapada ukoliko Ukrajina kapitulira

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsTestiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Ukoliko Ukrajina bude pred kapitulacijom, Zapad bi mogao ići ka eskalaciji sukoba do te mere da upotrebi i nuklearno oružje taktičkog karaktera, ali ne iz Velike Britanije i Amerike, već sa teritorije Ukrajine, ocenjuje direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma prof. dr Mitar Kovač.
Zapadne zemlje su spremne da upotrebe nuklearno, hemijsko i biološko naoružanje ako procene da su ugroženi njihovi krajnji interesi. Taktičko nuklearno oružje, objašnjava naš sagovornik, jeste manje snage, zahvata ciljeve i prostor manjeg karaktera. „Ono se može dovesti u kontekst upotrebe na manjem prostoru gde se neutrališu snage ili manja naseljena mesta, a što se tiče vojnih snaga to je ili neki utvrđeni položaj bataljona - oklopni ili tenkovski. Nisu svi nuklearni projektili taktičkog karaktera iste snage ali taj radijus može da bude između 5 i 10 kilometara,“ rekao je on.
Novija upotreba tih taktičkih projektila ne podrazumeva upotrebu isključivo u naseljenim mestima, naprotiv. To međutim, kaže Kovač, ne možemo da verujemo, pogotovo ne zapadnim medijima koji bi po principu propagande želeli da stradaju civili. „Vidimo šta se dešava sa Zaporoškom nuklearnom elektranom – ispada da Rusi gađaju sopstvene snage. Čak i međunarodna komisija ne izveštava objektivno o nalazima na terenu, ne govore koje su snage dejstvovale po terenu.“

Rusija prepreka globalizaciji sveta

Naš sagovornik podseća da ukrajinska kriza nije nastala zbog neslaganja Moskve i Kijeva, to je projektovana kriza Zapada prema Ruskoj federaciji i sve ovo što je činjeno decenijama unazad – od raspada bivšeg Varšavskog ugovora i Sovjetskog Saveza jeste uvod u današnje događaje. Sjedinjene Države i Velika Britanija su instrumentalizovale Evropsku uniju i NATO u ostvarivanju svojih strateških ciljeva, svi oni žele da pobede Rusiju, odnosno, po najnovijim analizama žele da nestane imperijalna Rusija, da ostane samo kao neka trećerazredna država.
„Zapad u prisustvu sadašnje Rusije ne može da kreira proces i strategiju koju su osmislili – globalizaciju celog sveta naspram suverenističkog bloka. U vojnom smislu Rusija je jedna od vojno najmoćnijih država sveta i Zapad je u jednom trenutku došao na njene granice i vojnički nije mogao dalje, jer nisu imali moralno jaku vojsku. Ipak, uspeli su da na njenim granicama stvore antiruske države – Ukrajina je bila centralna zemlja ali su tu i Poljska, Rumunija i Baltičke države. Pravili su koncept da preko tih istočno-evropskih zemalja u militarizaciju uvuku celu EU, da Nemačka ponovo bude predvodnik militarizovane EU i da bude protivteža u dugogodišnjem sukobu sa Ruskom federacijom,“ rekao je Kovač.

Ukrajini najviše daju Sjedinjene Države

Vojna pomoć, dodaje on, u ovom hibridnom ratu koji Zapad vodi protiv Rusije je ogromna i teško je izračunati koliko su oni dali u novcu i sredstvima, ali je sigurno da najviše izdvajaju SAD, čak oko 70 odsto. General-major u penziji kaže da je Ukrajina najviše dobila u artiljerijsko-raketnim sistemima, jer ovaj sukob u dobroj meri ima i taj karakter.
„Manje se izvode pešadijske borbe i gotovo nikako borbe u vazduhu, jer je Rusija na samom početku neutralisala protivvazduhoplovnu odbranu i avijaciju ukrajinskih oružanih snaga. Problem je što Amerika daje najkvalitetnije raketne i artiljerijske sisteme za vatrenu podršku i zbog toga se pojavljuje priča oko „Himarsa“. To je sistem koji sama ukrajinska vojska ne bi mogla da upotrebljava, ona može da ga prevozi po ratištu ali u svim fazama izvršavanja zadataka učestvuju američke oružane snage i to potvrđuje informacije ruskog Ministarstva odbrane da SAD suštinski učestvuju u ovom sukobu,“ naglašava on.
To se isto odnosi, dodaje Kovač, i na haubice 155 milimetara za koje je Amerika do sada dala abnormalne količine municije i negde oko hiljadu komada navođenih projektila „Ekskalibur“ koji lete na daljinama od 65 do 70 kilometara, a čija je greška 2-5 metara, jer su GPS vođene.
Zapad se brine za naoružavanje Ukrajine ali i za ljudstvo
U poslednja tri meseca mnoge jedinice koje se bore na strani Ukrajine formirane su u Poljskoj, obučavane su u Velikoj Britaniji i Nemačkoj u NATO bazama. Problem je, naglašava naš sagovornik, što je ruska vojska bila bolećiva i protivniku nije pokidala komunikaciju – ni puteve, ni mostove ni železničke pruge, a pogotovo u tom delu koji izvode iz Poljske ili Češke na prostoru Ukrajine.
„Velika je moć zapadnih zemalja, mi možemo da ih potcenimo ako ocenjujemo izvođenje vojnih operacija ali imaju snagu da proizvode i šalju oružje ukrajinskoj vojsci koja je u poziciji da od njih to i zahteva. Traže više protivoklopnih sistema i tenkove Leopard 2 odnosno žele da povećaju ofanzivnu komponentu kopnene vojske i PVO zaštitu. Zapad im pomaže time što ne prima vojno sposobne muškarce, a čak i povratkom izbeglica oni prisilno obezbeđuju mobilizacijski kontingent za ove snage,“ objašnjava Kovač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala