- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatsko ministarstvo oglasilo se povodom uklanjanja spomen-ploče u Morinju kod Kotora

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMeštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor
Meštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da najava uklanjanja spomen-ploče na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori ne sme da obeshrabri Hrvate u toj zemlji.
Hrvatsko ministarstvo je poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče kao veliki korak u pravcu jačanja dobrosusedskih odnosa, gradnje mostova prijateljstva i suočavanja s prošlošću.
„Nedavni događaji politizovanja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i Ministarstva odbrane Crne Gore 10. oktobra 2022, ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori“, navelo je Ministarstvo, dodajući da su dvojica do juče ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević izneli argumente za ispunjenje svih zakonskih uslova za postavljanje ploče, pravno i vrednosno, prenela je Hina.
U saopštenju se dodaje da je predsednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio da podnese ostavku na dužnost ministra i prestane da bude član tehničke Vlade Crne Gore, ističući da su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija.
Crnogorski parlament smenio je ministre odbrane i spoljnih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, inicijatore postavljanja spomen ploče u logoru Morinj, na sednici koja se završila rano jutros.
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da su to učinili bez konsultacija sa vladom i suprotno zakonu o spomen obeležjima.
Spomen-ploču su prošle sedmice otkrili crnogorski ministri spoljnih poslova i odbrane, a svečanosti su prisustvovali i potpredsednik hrvatske vlade Tomo Medved i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.
Crnogorski mediji preneli su da je Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču hrvatskim zarobljenicima u bivšem logoru u Morinju, jer je postavljena bez potrebne dokumentacije, preneo je Tanjug.
Spomen-ploča u Morinju - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
REGION
Odluka o uklanjanju sporne ploče iz Morinja očekivana – a ko će platiti troškove
Meštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
REGION
Inspekcija naložila uklanjanje spomen-ploče „žrtvama velikosrpske agresije“ u Morinju kod Kotora
Spomen-ploča u Morinju - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
REGION
Osramoćeno ime Crne Gore: U Morinju negoduju zbog sporne spomen-ploče i poručuju – biće uklonjena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala