- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Blumberg“: SAD bi da ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara, ali i da je zadrže na tržištu

© AP Photo / David ZalubowskiBenzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da traže uvođenje maksimalne cene ruske nafte na nivou od 60 dolara po barelu, nastojeći da održe snabdevanje ruskim gorivom na svetskim tržištima, prenosi agencija „Blumberg“.
Prema informacijama agencije, američka administracija je pri određivanju granične cene ruske nafte uzela u obzir da ova vrednost treba da pokrije proizvodne troškove Moskve i stimuliše je da nastavi sa proizvodnjom. Istovremeno, raniji plan, koji je predstavilo ministarstvo finansija SAD, predviđao je uvođenje granične cene u opsegu od 40 do 60 dolara po barelu.
„Veća granična cena umanjila bi jedan od javno objavljenih ciljeva plana, koji podrazumeva lišavanje Moskve prihoda od prodaje nafte, koji pomaže finansiranje (specijalne operacije u Ukrajini). Međutim, to bi takođe doprinelo postizanju drugog cilja – zadržavanju ruske nafte na tržištu kako se približavaju izbori u SAD i cene benzina rastu“, ističe agencija, ne otkrivajući svoje izvore.
U Vašingtonu strahuju da će uvođenje niže granične cene ruske nafte dovesti do toga da Moskva ograniči izvoz „crnog zlata“ na svetska tržišta, čime bi se izazvao novi skok cena. U SAD je pitanje rasta cena benzina poslednjih meseci goruća tema i mnogi analitičari to navode kao jedno od najranjivijih mesta Demokratske partije SAD uoči novembarskih izbora.
Prethodno je, u okviru novog paketa sankcija protiv Rusije, Evropska komisija takođe predložila da se uvedu granične cene za rusku naftu.
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
RUSIJA
Ruska nafta će, baš kao i voda, uvek pronaći put na tržištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala