- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fon der Lajen: Kijev saopštio da mu od EU i SAD treba 3-4 milijardi evra mesečno

© AP Photo / Virginia MayoŠefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
Pratite nas
Ukrajina je obavestila EU da joj je na mesečnom nivou od Brisela i Vašingtona potrebno 3-4 milijarde evra za osnovne potrebe, odnosno da Unija treba da izdvoji 1,5 milijardi dolara mesečno, odnosno da u toku naredne godine finansijska pomoć EU treba da iznosi 18 milijardi evra, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Ona je na kraju samita članica EU u Briselu dodala da pomoć u obnovi Ukrajine mora biti koordinisana sa procesom reformi.
Takođe je naglasila da će sredstva biti namenjena samo obezbeđenju funkcionisanja države i da ne uključuju grantove za obnovu zemlje.
Kako se navodi, u ukrajinskom parlamentu su saopštili da su već potrošili čitav godišnji budžet zemlje.

Korišćenje zamrznute ruske imovine

Prema objavljenim zaključcima na kraju samita u Briselu, lideri EU su naložili EK da pripremi predlog za korišćenje zamrznutih aktiva za finansiranje obnove Ukrajine.
Austrijski kancelar Karl Nehamer je nakon samita izjavio da korišćenje zamrznute imovine Rusije može biti odobreno samo u okviru transparentnog pravnog procesa, a najbolje, sudskom presudom.
„Austrija ima nedvosmislen pravni stav. Zaplena imovine je jedno, a upotreba zaplenjene imovine drugo. Za korišćenje imovine na bilo koji način biće potrebna odluka suda“, istakao je Nehamer, dodavši da će ovo pitanje biti razmatrano na sastanku ministara pravde članica EU.

U planu imenovanje specijalnog predstavnika za sankcije

Fon Lajenova se osvrnula i na sankcije, rekavši da EU planira da imenuje specijalnog predstavnika za sankcije.
Razmatramo imenovanje specijalnog predstavnika za sankcije, naše iskustvo pokazuje da je slanje takvog predstavnika u treće zemlje može biti veoma korisno radi demonstracije toga da pratimo situaciju, objasnila je Fon der Lajen.

Lideri članica EU podržali ideju o zajedničkoj kupovini gasa

Prema njenim rečima, lideri zemalja EU podržali su ideju o obaveznoj zajedničkoj kupovini gasa za EU.

„Lideri su podržali ideju da se kompanijama omogući zajednička kupovina, stvaranje konzorcijuma“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, postoji jedan obavezan element, a to je da se prikupi određena količina gasa za zajedničku kupovinu.
Fon der Lajen je najavila da će Evropska komisija sarađivati sa zemljama EU u cilju stvaranja mehanizma za korekciju tržišta gasa u EU kako bi se „ograničile epizode ​​previsokih cena“.

EU osudila diverzije na „Severnom toku“

U zaključcima na kraju dvodnevnog samita lidera članica EU navodi se da su lideri odlučno osudili diverzije protiv gasovoda „Severni tok“.
„Evropska unija odlučno osuđuje diverzije protiv kritičnih infrastrukturnih objekata, kao što su, na primer, protiv gasovoda 'Severni tok'“, ističe se u saopštenju.
Prethodno je visoka zvaničnica EU za medije izjavila da EK predlaže EU obaveznu zajedničku kupovinu 13,5 milijardi kubnih metara gasa u cilju popunjavanja skladišta za zimu 2023-2024. g.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
SVET
Orban: Zajednička kupovina gasa u EU nije u interesu Budimpešte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala