- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija spremna da isporučuje hranu i đubrivo na svetsko tržište – ali Amerika to ometa

© Sputnik / Alexey Malgavko / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Rusija je spremna da isporučuje hranu i đubrivo na svetsko tržište, ali SAD to ometaju, izjavila je portparolka Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Naša zemlja, kao najveća poljoprivredna sila, značajno doprinosi osiguravanju globalne prehrambene bezbednosti. Svesni smo koliko je izvoz ruske hrane značajan za društveno-ekonomski razvoj mnogih siromašnih zemalja. Zbog toga je podjednako važno i naše đubrivo bez koga će biti ugrožena buduća žetva. Spremni smo da isporučujemo i hranu i đubrivo i sve što je neophodno kako prehrambena bezbednost u svetu ne bi bila izložena opasnosti, udarcima. Sprečavaju nas u tome“, rekla je Zaharova.
Istovremeno je skrenula pažnju na to da je neophodno da se što pre obnove lanci snabdevanja i uklone ograničenja koja je Zapad veštački stvorio, a sa kojima se suočavaju privredni subjekti iz Rusije u spoljnoekonomskoj delatnosti.

„SAD zadaju udarac toj istoj svetskoj prehrambenoj bezbednosti, maksimalno blokirajući mogućnosti za finansijske transakcije za prehrambenu robu iz Rusije“, poručila je Zaharova.

Ona je naglasila da upravo Vašington čini sve kako bi blokirao mogućnost jednom od najvećih dobavljača poljoprivrednih proizvoda da ih isporučuje na svetska tržišta hrane.
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
SVET
SAD nisu protiv isporuka ruskog žita i đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala