- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD nisu protiv isporuka ruskog žita i đubriva

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Vašington se ne protivi isporukama ruskih đubriva i žitarica na svetska tržišta i ne proširuje svoje sankcije na ovu oblast, izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.
„Jasno smo stavili do znanja da se američke sankcije ne odnose na isporuku ruskog žita ili đubriva. Nismo zabrinuti zbog izvoza ruskih žitarica ili đubriva. Zapravo, čini mi se da plan za produženje prehrambenog sporazuma detaljno razmatra ovo pitanje“, rekla je Donfridova na konferenciji za medije.
Ona je takođe izrazila uverenje da će se sukob u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom, ali Sjedinjene Američke Države očekuju da Rusija pokaže ozbiljan stav prema takvom ishodu.
„Međutim, u ovoj fazi ne vidimo nikakve znake koji bi ukazivali da je Rusija spremna da pregovara (sa Ukrajinom) u dobroj veri“, dodala je diplomata.
U Istanbulu su 22. jula bili potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište. Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše. Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.
Ranije je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je kao odgovor na ovaj poziv rekao da će Ukrajina voditi dijalog sa Rusijom tek onda kada na njenom čelu bude drugi predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala