Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odloženo ročište po tužbi protiv NATO zbog posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Boksi / Ostaci bombi sa osiromašenim uranijumom koje su korištene tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine
Ostaci bombi sa osiromašenim uranijumom koje su korištene tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Pripremno ročište po prvoj tužbi protiv NATO-a zbog posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom SR Jugoslavije 1999. godine, koje je trebalo da bude održano u oktobru, odloženo je zbog smrti podnosioca tužbe, teško obolelog pukovnika Vojske Srbije Dragana Stojčića, izjavio je advokat Srđan Aleksić.
Tužba, koju je Aleksić podneo u ime pukovnika Stojčića, do sada je jedina od pet predatih Višem sudu u Beogradu u ime obolelih od kancera, na koju je NATO, nakon višemesečnog iščekivanja, proletos dao odgovor bez kojeg proces nije mogao da počne.

Koncentracija osiromašenog uranijuma 500 puta veća

„Pukovnik je preminuo pre dva meseca i postupak se prekida dok se ne reši ostavinska rasprava. U njegovo ime postupak će da nastavi njegova supruga kao zakonski naslednik. Iza njega je ostalo dvoje dece“, rekao je Aleksić.
Pukovnik Stojčić je tokom NATO agresije 1999. godine bio na Kosovu i Metohiji i proveo je 250 dana u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu centralne Srbije, a, kako ističe Aleksić, taj deo bombardovan je osiromašenim uranijumom svih 78 dana.
Veštačenje Instituta za nanotehnologiju u Torinu utvrdilo je da je u organizmu pukovnika Stojčića bilo 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je dozvoljeno.
Aleksić kaže da za ostale četiri tužbe ročište još nije zakazano, jer su kasnije podnete, a dok se tužbe diplomatskim putem dostave NATO-u na odgovor se čeka gotovo godinu dana.
On je naveo da je reč o rezervistima i vojnicima obolelim od kancera, ali obraćali su mu se i civili koji su boravili na Kosovu i Metohiji i na jugu centralne Srbije, među kojima ima i obolelih Albanaca.

U pripremi još 20 tužbi

Aleksić je napomenuo da je u pripremi još 20 tužbi i istakao da će uz svaku od njih biti priloženi nalazi veštaka Instituta za nanotehnologiju iz Torina o prisustvu teških metala i osiromašenog uranijuma u krvi ili biopsiji, onako kako rade u Italiji.
„Tako moj kolega advokat Anđelo Tartalja radi u Italiji, na isti način radimo i u Srbiji. I iste dokaze primenjujemo s obzirom na to da je reč o Italiji, članici NATO pakta. Ako je tamo prihvaćeno i dosuđeno, nema razloga da u Srbiji ne bude prihvaćena i dosuđena naknada našim građanima“, ukazao je Aleksić.
Italijanski advokat Tartalja dobio je oko 300 pravosnažnih presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, po tužbama u ime italijanskih vojnika obolelih od kancera, koji su službovali u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Najviši nivo osiromašenog uranijuma na svetu

Veštačenje tkiva pukovnika Stojčića radila je italijanska doktorka Rita Čeli, koja je bila veštak i u presudama u korist italijanskih vojnika.
Profesorka Čeli ranije ove godine izjavila je da toliko prisustvo osiromašenog uranijuma koje je pronađeno kod pukovnika Stojčića i još jedne osobe u Srbiji do sada nije utvrđeno „ni kod jednog vojnog ili civilnog subjekta na svetu“.
„U svim zatečenim metalima pojavljuje se uranijum 238, koji potiče iz projektila koje su koristile NATO snage u bombardovanju BiH i u Srbiji, posebno na Kosovu i Metohiji. To dejstvo je sigurno zahvatilo i okolne zemlje, kao što su Albanija i Makedonija“, rekla je tada Čelijeva.

Uranijum iz NATO bombi

Kako je objasnila, teški metali čije je prisustvo utvrđeno u uzorcima dvoje obolelih iz Srbije, definitivno nisu oni koji se vezuju za industrijsku proizvodnju.
„Uporedili smo ih sa uzorcima iz svih zemalja, čak i sa Japanom i Kinom, gde postoji velika industrijska zagađenost, ali tih materija tamo nema. Teški metali nađeni u dva uzorka iz Srbije ne dolaze od spoljnog zagađenja, već potiču iz bombardovanih područja i prisutni su samo u projektilima s osiromašenim uranijumom“, navela je Čelijeva.
NATO je tokom agresije 1999. godine na SR Jugoslaviju putem svojih projektila bacio 15 tona osiromašenog uranijuma.
U odgovoru na tužbu podnetu u ime pukovnika Stojčića, Severnoatlantski pakt naveo je samo da ima imunitet, prenela je RTRS.
Za Sputnjik su o tužbama obolelih od kancera protiv NATO-a zbog korišćenja osiromašenog uranijuma tokom agresije na Srbiju govorili Anđelo Fiore Tartalja, italijanski, advokat koji na tim tužbama radi, i doktorka Rita Čeli, koja je u Italiji dokazala uzročno-posledičnu vezu obolelih sa izloženošću dejstvu osiromašenog uranijuma:
Koliko su strašne posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom i da li država Srbija može nešto da postigne tužbama protiv NATO otkrila nam je prof. dr Danica Grujičić u nedavnom gostovanju u emisiji Maša i...
NATO agresija 1999. Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
SRBIJA
Srbija nema prava da NATO-u oprosti „ulice smrti“ /video/
SRBIJA
Advokat Aleksić: Potrovali su nas kao 100 Hirošima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala