Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Advokat Aleksić: Potrovali su nas kao 100 Hirošima

Pratite nas
Advokat Srđan Aleksić, koji je do sada dobio više od 3.000 zahteva građana Srbije koji žele da tuže NATO, kazao je da analize urađene u Torinu pokazuju da je količina osiromašenog uranijuma veća za 500 puta kod Srba od uobičajenih doza u ljudskom organizmu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Analize su urađene za ženu civila koja se 1999. godine nalazila u blizini bombardovanog Ministarstva odbrane u Beogradu, a koja se potom razbolela, i sada pokojnog vojnika koji je boravio na području Kosova i Metohije 1999. Pravdu za preminulog vojnika tražila je njegova porodica, a slučaj prepustila advokatu Srđanu Aleksiću.
Aleksić kaže da je pukovnik vojske Jugoslavije koji je preminuo boravio na području Kosova i Metohije 200 dana, nakon čega je dobio teške oblike kancera.
Dodaje da je na kraju utvrđeno na institutu u Torinu da u telima vojnika koji su boravili na KiM i koji su imali razne oblike kancera, da je to od osiromašenog uranijuma, kao i da će se ti dokazi primeniti pred domaćim sudom.
"Možemo i da koristimo institute u inostranstvu. Ja se nadam da će naš sud prihvatiti ove dokaze, jer ovakav institut ne postoji u našoj zemlji. Svakodnevno nam se javljaju novi ljudi, ja sam rekao da svako ko želi da tuži NATO, moramo da utvrdimo prisustvo uranijuma u telu. To moramo da radimo u Italiji jer nemamo ovde uslove. To su oni ljudi koji smatraju da je njihov kancer posledica osiromašenog uranijuma. NATO je sam potvrdio da je bacio 15 tona osiromašenog uranijuma, to je 100 puta veća radijacija nego u Hirošimi. Mi smo prvi u Evropi po broju obolelih, a drugi u svetu. Ugroženi smo, NATO je učinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva", rekao je Aleksić.
Advokat Branko Lukić predložio je da se u Srbiji napravi laboratorija gde bi mogli ovakvi slučajevi da se ispituju.
"Očito je da stanje nije normalno. Prvo bih rekao da kolega Aleksić radi izvrstan posao, uložio je sebe u ovaj poduhvat. Mislim da treba da mu se oda priznanje. U ovo je trebalo mnogo ranije da se krene i to je država trebala da pokrene i da napravi laboratoriju kod nas. Zašto se ne bi napravila laboratorija gde bi se to ispitivalo? Mislim da treba pokrenuti inicijativu, imamo mogućnosti i imamo stručne kadrove", rekao je Lukić, preneo je "Kosovo onlajn" pisanje "Kurira".
A man walks past the building of former federal military headquarters in Belgrade on March 24, 2010, destroyed during the 1999 NATO air campaign against Yugoslavia. - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
SRBIJA
Uranijuma u telu 500 puta više od normalnog: Novi dokazi o municiji NATO-a u bombardovanju Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala