- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makronov potez uvodi Francusku u veliku nestabilnost koja će da potrese i Evropsku uniju

© Sputnik / Sergeй GuneevEmanuel Makron
Emanuel Makron  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
To što je Makronova vlada u Francuskoj odlučila da iskoristi ustavnu mogućnost i zaobiđe raspravu i glasanje u Nacionalnoj skupštini o predlogu budžeta za iduću godinu znak je velike političke nestabilnosti koja će mnogo uticati na dalju destabilizaciju ne samo Francuske nego i Evropske unije, kaže za Sputnjik konsultant Branko Pavlović.
Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštila je da će iskoristiti posebna ustavna ovlašćenja za usvajanje budžeta bez glasanja u Nacionalnoj skupštini koja predstavlja donji dom francuskog parlamenta.
To je po oceni tamošnjih analitičara moglo da se očekuje s obzirom na to da je Makronova koalicija na parlamentarnim izborima u junu izgubila apsolutnu većinu u skupštini, što otežava usvajanje zakona na uobičajen način. Makronova alijansa u Nacionalnoj skupštini ima najviše mesta – 250, ali ali je za apsolutnu većinu i izglasavanje zakona, pa i budžetskog, potrebno najmanje 289 glasova.

Zaobilaženje Nacionalne skupštine

Francuski ustav, međutim, omogućava premijeru da u određenim situacijama „zaobiđe“ glasanje u Nacionalnoj skupštini, odnosno, ostavlja mogućnost da vlada propis progura kroz gornji dom parlamenta, odnosno Senat.
Pavlović, međutim, napominje da je to po ustavu moguće, ali samo u specifičnim situacijama, tačnije kada zbog opstrukcije u skupštini nije moguće vršiti vlast, odnosno donositi važne propise. Onda je, kako objašnjava, moguće da zakon bude usvojen tako što poslanici praktično glasaju o poverenju vladi, a ne o amandmanima koji su podneti na predloženi propis.
„Sada, verovatno, žele da izbegnu veliku raspravu o tome šta tačno Francuska kroz budžet, a to je osnovni instrument, misli da uradi u ovoj očigledno sveobuhvatnoj nadolazećoj dubokoj i vrlo opasnoj krizi. Tako da je to potvrda jedne vrlo velike političke nestabilnosti koju sada viđamo unutar cele EU, plus u Britaniji koja je priča za sebe“, kaže naš sagovornik.

A hteli su turbulencije u Rusiji

© AFP 2023 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULTDemonstranti i policija na protestu u Parizu
Demonstranti i policija na protestu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Demonstranti i policija na protestu u Parizu
On je ocenio da već u prvim mesecima nadolazeće recesije i drugih problema sa kojima se suočavaju, uključujući i energetsku krizu koju su sami sebi nepotrebno natovarili na vrat, a za potrebe Amerike, oni već imaju velike političke turbulencije.
„Ideja je bila da sankcionisanjem Moskve izazovu političke turbulencije u Rusiji. To se ne događa, a kod njih se one događaju u vrlo zaoštrenoj formi, a još nije prošlo ni godinu dana. Šta će biti na proleće, a šta tek sledeće godine. To su sve signali dramatičnih unutrašnjih nestabilnosti svih političkih sistema koji su odlučili da interese svog naroda podrede američkim interesima“, mišljenja je naš sagovornik.
Odgovarajući na pitanje u kom pravcu to može dalje da ide, Pavlović prvo ukazuje da su dosadašnji protesti na ulicama francuskih gradova potvrdili brutalnost tamošnje policije. On je uveren da će Makron, da bi rešavao ulične proteste, posegnuti za još brutalnijom represijom.

Vanredni parlamentarni izbori sasvim izvesni

„Budući da je njegov politički autoritet već istanjen i da problemi sa kojima se običan Francuz suočava uopšte nisu bili ovih razmera, a ovo je samo početak onoga sa čim će se suočavati po pitanju daljeg pada životnog standarda, onda u sledećoj godini uz takav stepen nestabilnosti Makron neće imati kud nego da ide na vanredne parlamentarne izbore“, ocena je ovog analitičara.
On, međutim, smatra da bi na tim izborima Makronova stranka prošla još gore nego na ovogodišnjim, što bi uz Makrona na predsedničkoj funkciji ta kohabitacija samo produbila krizu u Francuskoj.
„Sve ovo vodi u nove i nepredvidive ishode zato što se sve ovo događa prvi put u poslednjih 50 godina. Nije bilo u EU takve krize sa kojom će se oni suočiti ove, naredne i one sledeće godine tako da su onda i potpuno nova politička rešenja i novi obimi političkih potresa sasvim mogući“, smatra Pavlović.

Ulazak u veliku spiralu

Kako će se to onda odraziti na Brisel, pošto Francuska uz Nemačku čini dvojac koji kormilari EU, a Makron vrlo voli da ga doživljavaju kao lidera, pogotovo sa odlaskom bivše nemačke kancelarke Angele Merkel u političku penziju?
CC BY-SA 2.0 / ZeroTwoZero / Flag of France and EUPolitička nestabilnost u Francuskoj veoma će uticati na destabilizaciju Evropske unije
Zastave Francuske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Politička nestabilnost u Francuskoj veoma će uticati na destabilizaciju Evropske unije
Na to pitanje naš sagovornik kaže da je tačno da Makron stalno pokreće neke inicijative u EU u želji da unutar nje bude uspešan pošto je na unutrašnjem planu i širem međunarodnom vrlo neuspešan. To Pavlović vidi tek kao šminkanje koje treba da sakrije tešku bolest koje ne može da da nikakve ozbiljne rezultate.
Prosto, ljudi neće imati sluha za te ideološke narative kojima se obećava bolja budućnost, jer će, po njegovom mišljenju, oni hteti političare koji imaju jasnu viziju stvarnog rešavanja sadašnjih problema građana.
A da li će to uticati i na EU?
„Vrlo mnogo u daljoj destabilizaciji i daljem padu evra, jer su to spojeni sudovi. Kada imate destabilizujuću situaciju u tako važnoj državi kao što je Francuska, tržište će odmah da reaguje sa daljim sunovratom evra tako da Francuska i Evropska unija ulaze u jednu vrlo veliku spiralu višegodišnjih problema“, uveren je Pavlović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala