- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

DPS sjutra neće glasati za nove sudije Ustavnog suda

© DPSMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
Pratite nas
Klub poslanika DPS-a najavio je da sjutra na sjednici Skupštine neće glasati za sudije Ustavnog suda, tako da neće biti kompletiran sastav suda koji sada od sedam, ima samo tri člana.
Ustavni odbor Skupštine Crne Gore ranije je utvrdio predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda. Za sudije su tada predloženi Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić.
U prvom krugu za izbor sudija potrebna je dvotrećinska većina, odnosno podrška 54 poslanika. Sudije mogu biti imenovane i u drugom krugu kada će biti potrebna tropetinska većina.
„Na sjednici Ustavnog odbora, održanoj prije nekoliko dana, aktuelna parlamentarna većina nastavila je sa realizacijom scenarija dalje paralize državnih institucija. Naime, uprkos tome što je Ustav jasan i što je jasno da je potrebna dvotrećinska većina, odlučili su se da predlože svoje kandidate, bez ikakvih prethodnih konsultacija i dijaloga sa ostalim poslaničkim klubovima, isključivši iz tog procesa polovinu poslanika iz Skupštine Crne Gore“, poručuju iz DPS-a.
Kažu da će sjutra biti „isključeni iz procesa glasanja na sjednici Skupštine Crne Gore“.
„Stoga koristimo priliku da obavijestimo crnogorsku javnost da smo primili k’ znanju takav odnos i da ćemo, iz tog razloga - i mi biti isključeni iz procesa glasanja na sjednici Skupštine Crne Gore, sjutra. Dakle, bićemo isključeni iz procesa koji predstavlja lažan pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade“, navode u DPS-u.
Poručuju da iza ove namjere krije strah od sigurnog poraza, te se „ovim manevrom želi osporiti legitimnost izbora“.
„Pozivamo da se odustane od ove farse, da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor i da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti 2/3 većina“, zaključuje se u saopštenju Kluba poslanika DPS-a.
Administrativna zgrada grada Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2022
REGION
Pada li glavni bastion Milove stranke
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala