- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sto trideset na sat i revolucija u 90 minuta: Leteći auto stiže na tržište do 2024. /video, foto/

© Foto : YouTube/XPENG AEROHT, snimak sa ekranaLeteći automobil „eVTOL X2“
Leteći automobil „eVTOL X2“ - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Leteći automobili nisu više budućnost, a kako najavljuju proizvođači, već za dve godine počeće njihova serijska proizvodnja. Dotle, treba čekati i možda planirati novo porodično prevozno sredstvo, jer revolucija u saobraćaju uveliko traje.
Gotovo istovremeno svet su obišle dve vesti sa dve strane sveta koje povezuje jedna stvar – leteći automobil. Obožavaoce filma „Povratak u budućnost“ ganuo je snimak Comic-Cona u Njujorku na kojoj zagrljeni stoje Majkl DŽ. Foks i Kristofer Layd. Majkl DŽ. Foks je kao Marti Mek Flaj poleteo u kultnom „De Loreanu DMC-12“, a u drugom nastavku filma on i Dok Braun otputovali su u 2015. godinu, u zemlju letećih automobila.
U Dubaiju je pak predstavljen leteći automobil „eVTOL X2“, koji je obavio i eksperimentalni let pred novinarima. Automobil je dizajnirala kineska start-ap kompanije „XT Aero“ u vlasništvu kompanije „XPeng“ koja proizvodi električna vozila. Oduševljeni novinari okupljeni na tehnološkoj izložbi „Giteks Global“ istakli su da je reč o istorijskom 90-minutnom letu koji najavljuje uzbudljivu eru letova na kratkim relacijama i inteligentnih rešenja na području mobilnosti.
Futuristički dvosed „eVTOL X2“ opremljen je inteligentnim sistemom kontrole leta i mogućnostima autonomnog leta. Reč je o poslednjoj generaciji letećih automobila koje je razvila filijala „XPeng AEROHT“. Kako je naglašeno na prezentaciji, X2 ne emituje ugljen-dioksid i dizajniran je za gradove, za letove na malim visinama s maksimalnom brzinom od 130 kilometara na čas.

Zašto Dubai?

Kako javljaju svetski mediji, Međunarodna komora Dubaija već duže vreme nastoji da privuče vodeće svetske multinacionalne kompanije u Ujedinjene Arapske Emirate. Cilj je privlačenje 50 multinacionalnih kompanija za tri godine i podrška širenju 100 kompanija iz Dubaija na ciljana strana tržišta u roku od dve godine.
To je jedna od tri komore osnovane kako bi promovisale Dubai kao globalno poslovno središte i one moraju da ispune ambiciju šeika Muhameda da poveća spoljnu trgovinu Dubaija sa 1,4 biliona na dva biliona dirhama (100 dirhama je oko 27 evra) do 2026. godine. Za dolazak kineske kompanije zaslužna je kancelarija u Kini. Međunarodna komora Dubaija, naime, blisko sarađuje sa kompanijom „XPeng“ - promovisala je prvu istraživačku misiju kineske kompanije u UAE-u i posredovala u susretima vladinih tela.
„Vođen vizijom vođstva UAE, Dubai je postao magnet i mesto za testiranje kompanija iz celog sveta koje na tržište donose vrhunske tehnologije koje podržavaju inovacionu strategiju Emirata. Odluka o debitovanju letećeg automobila X2 u Dubaiju dokaz je pozicije Dubaija kao globalnog lidera inovacija i centra tehnologije budućnosti“, rekao je šef komore Hasan el Hasemi.
Trixi Loh Mirmand je u ime organizatora, „Giteks Globala“, rekla da se ponose time što podržavaju prvi javni let pionirskog letećeg automobila.
„Letelice sa električnim vertikalnim uzletanjem i sletanjem (eVTOL) su budućnost putovanja i svedočenje stvaranju istorije je neverovatno“, istakla je ona.
Sledeća generacija letećih automobila biće električna, sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem, najavio je dr Brajan Gu, šef „XPenga“.
© YouTube/XPENG AEROHT, snimak sa ekranaUnutrašnjost letećeg automobila „eVTOL X2“
Unutrašnjost letećeg automobila „eVTOL X2“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Unutrašnjost letećeg automobila „eVTOL X2“

130 kilometara na sata na visini od jednog kilometra

Razvoj letećih automobila u ovoj kompaniji počeo je 2020, a masovna proizvodnja i isporuka planirana je već 2024. godine. Aktuelna verzija dvoseda „eVTOL“ izrađena je od karbonskih vlakana, ima osam rotora postavljenih na četiri kraka (dva rotora po kraku). Dug je 4,97 metara, širok 4,78 metara i visok 1,36 metara. Teži oko 560 kilograma.
Proizvođač je zacrtao cilj da vozilo može da postigne brzinu od 130 kilometara na las na visini od jednog kilometra i da baterije izdrže oko 35 minuta do ponovnog punjenja. Ima opciju autonomnog leta, radarskog određivanja udaljenosti, sisteme za izbegavanje prepreka i – sigurnosni padobran.
Kada je fotografija letećeg automobila prvi put objavljena, neki su mediji objavili da izgleda kao električni „Bugatti“ s parom golemih, automatski sklopivih rekvizita u stilu Bell-Boeing V-22 Ospreya. Kompanija „XPeng“ puno ulaže u razvoj autonomnih vozila i infrastrukturu za punjenje električnih automobila, a njen automobil P7 nudi veći domet od „Teslinog“ Modela 3, i to po nižoj ceni, oko 32.000 američkih dolara.

Kratka „istorija letećih automobila“

Leteći automobili decenijama golicaju maštu inženjera. Prototip jednog takvog automobila leteo je prošle godine 35 minuta između slovačkih gradova Nitre i Bratislave. Radilo se zapravo o hibridu automobila i letelice koji je nazvan „Er Kar“, opremljen „Be-Em-Veovim“ benzinskim motorom. Izradio ga je naučnik Stefan Klejn, koji je rekao da njegovo vozilo može da leti na visini do dva i po kilometra i da pređe udaljenost od čak hiljadu kilometara.
„Gardijan“ je lane preneo reči izvršnog direktora „Hjyndaija“ Majkla Kolea da bi do kraja decenije leteći automobili mogli da postanu stvarnost. Smanjiće, kako je rekao, i zagađenost koju prouzrokuje veliki broj vozila na putevima. „Hjundai“ je uključen u gradnju prve britanske vazdušne luke dizajnirane za električne letelice koji mogu vertikalno da poleću i sleću (eVTOL).
Istorijski gledano, proizvođač letelice Glen Kertis je 1917. predstavio „Autoplejn“, a 1940. godine Henri Ford je rekao: „Zapamtite ovo: dolazi kombinacija aviona i automobila. Možete se smejati, ali doći će.“ Industrijski dizajner Norman Bel Geds predstavio je posle Drugog svetskog rata svoj koncept aerodinamičnog letećeg automobila sa sklopivim krilima.
Leteći automobili pojavili su se, uz već pomenuti film „Povratak u budućnost“, i u filmovima „Blejd Raner“ iz 1982., u kojem leteći automobili takođe imaju mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja, a u filmu „Peti element“ iz 1997. leteći automobili predstavljeni su kao glavno prevozno sredstvo, preneo je „Večernji list“.
Leteći automobil - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
DRUŠTVO
Automobil koji se za tri minuta transformiše u letelicu /video/
Leteći automobil - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
DRUŠTVO
Leteći automobil koji pokreće be-em-ve motor dobio dozvolu za vazdušnu plovidbu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala