- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Leteći automobil koji pokreće be-em-ve motor dobio dozvolu za vazdušnu plovidbu /video/

© Jutjub/CarscoopsLeteći automobil
Leteći automobil - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Automobil koji može da se transformiše u mali avion dobio je „zvanični sertifikat za vazdušnu plovidbu“.Sertifikat je izdala slovačka saobraćajna uprava.
Kompanija Klein Vision koja distribuira ove automobile, saopštila je da je završeno 70 sati „rigoroznog testiranja leta“, uključujući preko 200 poletanja i sletanja. Sve je to bilo kompatibilno sa standardima Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva.
„Izazovni testovi letenja uključivali su čitav niz manevara leta i performansi i pokazali su zadivljujuću statičku i dinamičku stabilnost u avionskom režimu“, navodi se u saopštenju kompanije.
AirCar pokreće 1,6-litarski be-em-ve motor i radi na "gorivo koje se prodaje na bilo kojoj benzinskoj pumpi", rekao je predstavnik kompanije Anton Zajac za Si-En-En.
Vozilo može da leti na maksimalnoj radnoj visini od 18.000 stopa, dodao je on.
Potrebno je dva minuta i 15 sekundi da se iz automobila transformiše u avion. Krila i rep se automatski sklapaju za vožnju na putu.
Takođe je saopšteno da je za upravljanje vozilom potrebna pilotska dozvola.
Očekuje se da će AirCar biti komercijalno dostupan u roku od 12 meseci, prenosi RT.
Inače, kompanija Be-EM-Ve na početku je proizvodila avionske motore, ali je posle Prvog svetskog rata Nemačkoj bilo zabranjeno da narednih pet godina pravi avione ili motore za njih. Kompanija se zbog toga prebacila na proizvodnju motocikala i automobila. Godine 1924. nastavili su proizvodnju avionskih motora, da bi na kraju prestali 1945. godine.
Poznati logo sa četiri obojena kvadranta predstavlja propeler aviona koji se okreće.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala