- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski stručnjaci: Putinov ukaz o ratnom stanju - očekivan odgovor na spoljnu agresiju

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u Donbasu
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Na spoljnu agresiju uslediće veoma oštar odgovor, izjavio je politički analitičar Pavel Šipilin za Sputnjik, komentarišući odluku ruskog predsednika Vladimira Putina o uvođenju ratnog stanja u četiri nova regiona Rusije.
Šipilin je ovu odluku nazvao očekivanom, jer postoji pretnja od spoljne agresije.

„Ovu pretnju osećamo i svesni smo je. To je logičan završetak upozorenja koje je upućivao Vladimir Putin. Zapravo, najavljujemo da će na spoljnu agresiju uslediti odgovor i da će biti veoma oštar. Ne isključujem da će svoj doprinos dati i ministar odbrane, jer novi status u korenu menja samu operaciju. Sada štitimo sopstvene regione. Po mom mišljenju, sada se specijalna operacija ne odnosi na četiri regiona, već na ostali deo Ukrajine. A ovde je reč o ruskoj teritoriji na kojoj se uvodi ratno stanje. Neka sada neko pokuša da pristupi našoj teritoriji – eto u tome je suština ovog ukaza. Trenutno se ratno stanje tiče četiri regiona, ali ne isključujem da će spisak biti proširen – ugroženi su i Brjanska, Kurska oblast, Krim“, ocenio je Šipilin.

S druge strane, poznati vojni stručnjak Aleksej Leonkov objasnio je da će uvođenje ratnog stanja u novim regionima Rusije omogućiti lokalnim vlastima da efikasno pomognu vojsci, mobilišu civilna sredstva za ratne potrebe i obezbede ove teritorije od diverzanata.
Stručnjak je dodao da ratno stanje predviđa kompletan pregled vozila koja izlaze i ulaze na nove teritorije, što će umanjiti rizike od prodiranja diverzantskih grupa.
Ekspert iz Udruženja vojnih politikologa Oleg Glazunov, sa svoje strane smatra da će ukazom o uvođenju ratnog stanja, pre svega biti ograničeno kretanje u toj zoni na koju se odnosi: biće uspostavljeni kontrolni punktovi, policijski čas i dr.
Prema njegovim rečima, situacija upućuje na to da počinju intenzivna ratna dejstva i poželjno je da ne bude sporednih dejstava, kao što su diverzantske neprijateljske grupe i sl.
Prethodno, predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Rusije da se od 20. oktobra uvodi ratno stanje u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Dokument je odobrio i Savet federacije Rusije. Ratno stanje u četiri regiona stupa na snagu u ponoć.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne planira da zatvara granice u svetlu uvođenja ratnog stanja u četiri regiona.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Patrušev: Oko 5 miliona ljudi našlo spas u Rusiji bežeći od neonacističkog režima Kijeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala