- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavija može objaviti mobilizaciju

CC BY 2.0 / U.S. Army/Sarah Tate, JMTC PAO / Combines Resolve IIIAmerički i moldavski vojnici na zajedničkim vojnim vežbama
Američki i moldavski vojnici na zajedničkim vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
U Moldaviji može biti objavljena mobilizacija ukoliko se borbena dejstva u Ukrajini približe njenim granicama ili ako dođe do novog talasa izbeglica, izjavio je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati.
Prema moldavskom zakonu, predsednik može objaviti delimičnu ili opštu mobilizaciju samo uz odobrenje parlamenta. Ona treba da počne uvođenjem opsadnog ili ratnog stanja.

„Da bi došlo do takvog scenarija neophodno je da se dogode neke radikalne promene, pre svega na ukrajinskom frontu – na primer, ako dođe do borbenih dejstava u blizini granica Moldavije ili do nekih promena u migracionim tokovima iz Ukrajine ili ako primetimo masovno kretanje oružanih snaga u zoni borbenih dejstava. Naravno, moraćemo da preduzmemo određene mere da bismo adekvatno reagovali“, rekao je ministar za televiziju „TVR“.

Prošle sedmice moldavske vlasti su saopštile da su iznad njene teritorije proletele tri rakete, lansirane sa ruskih brodova u Crnom moru. Tada je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati rekao da je mala verovatnoća da će u zemlji biti objavljena mobilizacija. Kako je istakao, moldavska vojska trenutno broji oko 6.000 ljudi, a oružje je uglavnom ostalo iz sovjetskog vremena.
Američki i moldavski vojnici na zajedničkim vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
SVET
Ministarstvo odbrane Moldavije: Proučavamo potrebu za delimičnom mobilizacijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala