- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ministarstvo odbrane Moldavije: Proučavamo potrebu za delimičnom mobilizacijom

CC BY 2.0 / U.S. Army/Sarah Tate, JMTC PAO / Combines Resolve IIIAmerički i moldavski vojnici na zajedničkim vojnim vežbama
Američki i moldavski vojnici na zajedničkim vojnim vežbama - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
U slučaju da se pojave rizici po bezbednost Moldavije u zemlji će biti proglašena delimična mobilizacija, izjavio je ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosatin televiziji „Pro TV“.

„Sveopšta mobilizacija je veoma složen scenario i ona se ne objavljuje prilikom svake promene situacije. Ne smatram da ćemo doći do takvog scenarija. Potrebna je detaljna analiza i u slučaju da je to zaista i neophodno biće sprovedena delimična mobilizacija, kako bi se pripremila i povećala sposobnost oružanih snaga da odgovore na pretnje“, rekao je Nosatin.

On je naveo, da u vojsci Moldavije trenutno sada ima oko 6.000 vojnika, a naoružanje je uglavnom iz sovjetskog perioda. Ministar je podvukao da Moldavija nema protivvazduhoplovne sisteme i vojska može samo da prati rakete koje se nalaze u prostoru Republike. On je dodao da Nacionalna armija može da kupi sisteme „Patriot“.
Ranije je Ministarstvo odbrane Moldavije tvrdilo da su u ponedeljak 10. oktobra iznad zemlje proletele tri rakete koje su lansirane sa brodova u Crnom moru. Ambasador Rusije u Kišinjevu Oleg Vasnecov je pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Moldavije. Vlasti Republike su razmatrale i mogućnost zatvaranja vazdušnog prostranstva.
Moldavske vlasti su ranije izjavljivale da postoji potreba za nabavkom naoružanja kako bi se ojačale odbrambene sposobnosti i učvrstila granica usled regionalne krize. Državni sekretar Ministarstva odbrane Moldavije Valerij Miža je izjavio da će vojska Moldavije dobiti savremena oklopna vozila, komunikaciona sredstva i dronove u okviru programa EU u vrednosti od 40 miliona evra. Kako je on naveo, to će omogućiti da se već ove godine udvostruči budžet za odbranu zemlje.
Predsednik Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
SVET
Predsednica Moldavije ruskim prankerima: Spremni smo da deo teritorije privremeno damo Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala