- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Holandskom operatoru „Turskog toka“ vraćena licenca za izvoz

© Anastasia Solntseva / Turkish StreamZavršetak izgradnje morskog dela gasovoda "Turski tok"
Završetak izgradnje morskog dela gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Holandske vlasti su vratile licencu za izvoz operatoru gasovoda „Turski tok“, kompaniji „Sout strim transport B.V.“, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Pre nekoliko nedelja pojavila se vest da je kompaniji operatoru 'Turskog toka', registrovanoj u Holandiji, oduzeta licenca za izvoz. To nije predstavljalo direktnu pretnju isporukama, ali u dugoročnoj perspektivi situacija ne bi bila ohrabrujuća. Nekoliko puta sam se konsultovao sa ministrom energetike Holandije i juče mi je saopštio da su holandske vlasti vratile kompaniji dozvolu za izvoz. To je potvrdio i 'Gasprom'“, saopštio je Sijarto na društvenim mrežama.

Kako je pojasnio, to znači da je rad gasovoda „Turski tok“ od sada ponovo potpuno predvidljiv i bezbedan u dugoročnoj perspektivi.
Sijarto se osvrnuo i na inicijative Evropske komisije da zemlje EU zajedno kupuju ruski gas, rekavši da su takvi predlozi opasni za Evropu, jer vode ka daljem smanjenju isporuka gasa na kontinent. On smatra da Mađarska ne bi trebalo da prihvati tu „rizičnu ponudu“.
Operator gasovoda, kompanija koja je registrovana u Holandiji „Sout strim transport B.V.“, ranije je saopštio da joj je zbog novih sankcija koje je EU uvela 18. septembra prevremeno oduzeta dozvola za izvoz. Međutim, iz kompanije je saopšteno da to neće uticati na isporuke gasovodom, te da je već podnet zahtev za obnovu licence.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Rusija i Turska povlače liniju posred Evrope
Završetak izgradnje morskog dela gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
SRBIJA
Geopolitička ujdurma sad i oko Turskog toka - ali bez efekta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala