Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Baš im se žuri: Šta se krije iza nove Eskobarove „turneje“ po Prištini i Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar
Specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Najnovija poseta Gabrijela Eskobara samo je jedna u nizu tokom diplomatske ofanzive sa zapada, pa tako, nakon turneje Miroslava Lajčaka po Beogradu i Prištini, ovih dana se i specijalni predstavnik SAD za dijalog sastaje sa najvišim zvaničnicima dve strane.
Nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog veća na severu Kosova Milan Ivanović ove sve učestalije posete ocenjuje kao dodatan pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i na celokupnu državu Srbiju.
“Njihov zadatak je da ubrzaju rešavanje pitanja Kosova. Idu američki izbori, izbori u zapadnoj Evropi i njima treba neki rezultat da ostvare da bi to predstavili kao da su negde nešto uradili, što nije tačno”, kaže Ivanović.
Prema njegovim rečima, ovi ljudi ne rade ništa u korist Srbije i srpskog naroda već sasvim suprotno.

“Oni su pristrasni, antisrpski i proalbanski orijentisani. Tu se ne radi o diplomatama ili ambasadorima već se radi o činiocima pritiska na Srbiju da se odrekne dela svoje teritorije. Sopstvenu agresiju nazivaju humanitarnom intervencijom. Oni nemaju principe i moral pa razrokim očima gledaju na stvari onako kako njima odgovara”, rekao je Ivanović.

On napominje da se Zapadu žuri sa rešenjem Kosova zbog prikrivanja sopstvenih grešaka.
“Sada svaka zemlja, čak i manja od nas šalje nekog svog emisara na Kosovo, ali njima je samo bitno da sve ubrzaju i da se pitanje Kosova reši kako bi njima bila mirna savest zbog svojih grešaka i dvostrukih standarda i aršina”, ističe on.
Naš sagovornik se osvrnuo i na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na KiM, istakavši da broj preregistrovanih vozila najbolje objašnjava situaciju na terenu.
“Srbi su poslušali Beograd da ne preregistruju svoja vozila na RKS tablice. Srbi treba da istraju u svojim namerama i mislim da Srbi na severu moraju da se svim metodama građanskog otpora suprotstave odluci Prištine jer te odluke donose institucionalno nasilje nad Srbima. Mir na Kosovu žele samo Srbi dok Albanci otvaraju svoje baze na severu Kosova, lociraju svoju vojsku… Srbi moraju da pokažu da takve stvari vode dizanju tenzija i etničkom čišćenju Srba sa ovih prostora”, zaključio je Ivanović.
Gabrijel Eskobar sastao se sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
SRBIJA
Eskobar u Prištini: Osmanijeva napala Srbiju; Kurti - Kosovo je spremno
Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
SVET
„Spremaju opcije u korist Prištine“: Ruski ambasador u UN upozorio na situaciju na Kosovu
Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
RUSIJA
EKSKLUZIVNO Aleksandar Gruško o detaljima posete Srbiji: Branite svoje interese, a to izluđuje Zapad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala