Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar u Prištini: Osmanijeva napala Srbiju; Kurti - Kosovo je spremno

© Foto : Skrinšot/Jutjub/Top Channel AlbaniaGabrijel Eskobar sastao se sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani
Gabrijel Eskobar sastao se sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastao se u Prištini sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.
Eskobar je na konferenciji za medije istakao da se razgovaralo o pitanjima koja se tiču „odnosa Kosova i Srbije“ i o „nastavku dijaloga kao i o imlikacijama koje dijalog nosi sa sobom po regionalnu stabilnost.
Eskobar je rekao da da se razgovaralo i o „daljoj podršci SAD kosovskoj nezavisnosti, suverenitetu i bezbednosti“.
Eskobar je istakao stalnu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova.
Kosovo je nazvao veoma dobrim saveznikom SAD i dobrim prijateljem.
„Svrha posete je da se vidi način saradnje sa veoma dobrim saveznikom i dobrim partnerom. To je prijateljstvo i partnerstvo zasnovano ne samo na zajedničkom interesu, već i na deljenju istih vrednosti. Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost za Kosovo u ovom trenutku krize”, rekao je Eskobar, koji je dodao da SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije uz pomoć EU.

Kurti: Kosovo je spremno

Kurti je posle sastanka izjavio da su teme razgovora bile „odnosi Kosova i Srbije, proces dijaloga i njegov put napred, značaj bilateralnih odnosa i partnerstvo SAD i Kosova, kao i reforme na Kosovu i suočavanje sa energetskom krizom“.
„Kroz spremnost za sastanke, volju za dogovorima i konkretne predloge koje dajemo, Kosovo se pokazalo kao konstruktivna i kreativna strana u dijalogu. Kosovo je spremno za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju odnosa uz međusobno priznanje u centru. Uvek pozdravljamo interesovanje i angažovanje SAD u ovom procesu. Sa SAD smo saveznici u vrednostima i partneri u ciljevima“, naveo je Kurti.

Osmani: Srbija politički i finansijski podržava nelegalne strukture na severu

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani iskoristila je priliku da, nakon sastanka sa američkim emisarom zaduženim za dijalog Beograda i Prištine Gabrijelom Eskobarom, još jednom optuži Srbiju.
Osmani je rekao da Srbija odbija da poštuje potpisane sporazume, posebno onaj o razbijanju kriminalnih grupa na severu Kosova.
Prema njenim rečima, Srbija nastavlja da podržava ove strukture i finansijski i politički.
„Dijalog treba nastaviti što je pre moguće. U ovom teškom vremenu za svet, Kosovo je posvećeno odbrani mira i demokratije. To je dokazano i u sankcijama Rusiji. Danas smo takođe razgovarali o potrebi da se napreduje u procesu dijaloga. Kosovo je uvek bilo konstruktivna strana u ovom procesu. Spremni smo da još više povećamo posvećenost kako bi se intenzivirao proces dijaloga”, rekla je ona.
Povodom Eskobarove posete, ona je rekla da je ponovo potvrđena američka podrška Kosovu.
Prema njenim rečima, istorija dokazuje da je posvećenost SAD Kosovu i regionu egzistencijalna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala