- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dramatično u Francuskoj: Štrajk u celoj zemlji, u Parizu sukob policije i demonstranata /video, foto/

© AP Photo / Francois MoriProtest u Parizu
Protest u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Francuski sindikati započeli su danas štrajkove širom zemlje, tražeći povećanje plata zbog inflacije koja je dostigla višedecenijski najviši nivo, pri čemu se predsednik Emanuel Makron suočava s jednim od najtežih izazova od njegovog reizbora. U celoj zemlji održavaju se demonstracije, a najmasovnije je u Parizu gde je došlo do sukoba s policijom.
Štrajk, koji će prvenstveno pogoditi javni sektor, poput škola i transporta, nastavak je višenedeljne sindikalne akcije koja je poremetila rad u velikim francuskim rafinerijama i dovela do problema sa snabdevanjem benzinskih stanica gorivom.
Sindikalni lideri se nadaju da će odluka francuske vlade o prisilnom povratku zaposlenih na posao u skladišta benzina pojačati revolt radnika, i kažu da taj potez „ugrožava pravo na štrajk“, prenosi Rojters.
Portparol francuske vlade Olivije Veran izjavio je da bi danas mogle da budu izdate dodatne naredbe o prinudnom vraćanju zaposlenih na rad, jer vozači i dalje čekaju u redovima ispred benzinskih pumpi.
„Biće prisilnog vraćanja na rad u meri u kojoj se to smatra potrebnim... Blokiranje rafinerija, kada smo postigli dogovor o platama, nije normalna situacija“, rekao je Veran.
Levičarski sindikat CGT pozvao je na nastavak štrajka četvrtu uzastoponu nedelju u „Total enerdžiju“, uprkos tome što je ta naftna kompanija u petak postigla dogovor s umerenim sindikatima o povećanju plata za 7,0 posto i isplati bonusa radnicima.
Sindikat CGT traži povećanje plata od 10 odsto, pozivajući se na inflaciju i ogroman ekstra profit firme.
Kompanija „Eurostar“ je saopštila da zbog štrajka otkazuje neke vozove između Londona i Pariza.
© AP Photo / Daniel ColeProtesti u Francuskoj zbog inflacije
Protesti u Francuskoj zbog inflacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Protesti u Francuskoj zbog inflacije
Francuski javni žleznički operater SNCF je objavio da je saobraćaj na lokalnim linijama smanjen za 50 odsto, ali da nije bilo većih poremećaja na nacionalnim linijama.
S narastanjem tenzija u drugoj po veličini ekonomiji evrozone, štrajkovi su se već prelili i na druge delove energetskog sektora, zahvativši i nuklearnog giganta EDF, gde će radovi na održavanju ključnih postrojenja za snabdevanje Evrope električnom energijom biti odloženi.
Predstavnik sindikata FNME-CGT rekao je u ponedeljak da štrajkovi utiču na rad u 10 francuskih nuklearnih elektrana, pri čemu je odložen remont 13 reaktora, dodajući da je proizvodnju električne energije u Francuskoj smanjena za ukupno 2,2 gigavata.
Sindikati radnika u državnoj upravi takođe su pozvali na pridruživanje štrajku zaposlenih u energetskom sektoru od danas, uz moguće obustave rada u školama i drugim javnim ustanovama.
© AP Photo / Daniel ColeProtesti u Francuskoj zbog inflacije
Protesti u Francuskoj zbog inflacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Protesti u Francuskoj zbog inflacije
Štrajkovi se događaju u politički napetoj situaciji, s obzirom na to da je francuska vlada spremna da usvoji budžet za 2023. koristeći posebna ustavna ovlašćenja koja bi joj omogućila da zaobiđe glasanje u parlamentu, izjavila je u nedelju premijerka Elizabet Born.
Više hiljade ljudi izašlo je u nedelju na ulice Pariza u znak protesta protiv rasta cena.
Lider tvrde levičarske stranke „Nepokorna Francuska“, Žan-Lik Melanšon, marširao je ulicama Pariza zajedno s ovogodišnjom dobitnicom Nobelove nagrade za književnost Ani Erno i pozvao na generalni štrajk danas.
Tenzije u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SVET
Rastu tenzije u Francuskoj: Ograničeno točenje goriva, tuče na pumpama /video/
Demonstranti i policija na protestu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Nemiri na velikom protestu u Parizu: Više od sto hiljada Francuza ustalo protiv poskupljenja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala