- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemiri na velikom protestu u Parizu: Više od sto hiljada Francuza ustalo protiv poskupljenja /video/

© AFP 2023 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULTDemonstranti i policija na protestu u Parizu
Demonstranti i policija na protestu u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
Više od sto hiljada demonstranata protestovalo je u Parizu zbog rasta troškova života i neangažovanosti Vlade na ekološkim pitanjima. Tokom protesta izbili su sukobi grupe demonstranata i policije koja je upotrebila suzavac.
Nedeljni protest sazvale su partija Žan-Lika Melanšona „Nepokorna Francuska“ i druge levičarske stranke, uključujući Evropsku ekologiju – Zelene i Socijalističku partiju, zajedno sa nekoliko francuskih sindikata i udruženja.
Marš je počeo izlaskom sa Trga nacija oko 15 časova i bio je pod kontrolom policijskih kordona.
Aktivisti traže veće plate i socijalna davanja, vanredne poreze energetskim kompanijama, ograničavanje računa za struju i ulaganja u ekološke projekte. Na maršu su se mogli čuti i pozivi da se spreči rast cena goriva i hrane, kao i kontroverzna penziona reforma.
„Ovde smo da bi Francuze spasili od siromaštva. (Francuski predsednik Emanuel) Makron pokušava da uništi našu zemlju. Pokušava da uništi sva javna dobra. Nama je jasno da će od novembra cene svih vrsta goriva, benzina i dizela premašiti tri evra. Moramo da delujemo, inače nećemo imati šta da jedemo ove zime“, rekao je dopisniku Sputnjika jedan od aktivista pokreta „Žuti prsluci“.
Neki od učesnika protesta izrazili su negodovanje i zbog povećane francuske vojne podrške Ukrajini.
Jedan od demonstranata je naveo da ne samo što Francuska isporučuje Ukrajini haubice „cezar“, već i poziva Francuze da obučava ukrajinske vojnike.
„To je prevršilo svaku meru, to je nečuveno. Sjedinjene Države pokušavaju da nas uvuku u rat koji čak i nije naš“, dodao je on.
Italijanska policija - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
SVET
Protesti u Rimu i Madridu: Nezadovoljstvo padom životnog standarda zbog podrške Ukrajini /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala