- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi snimci oštećenja „Severnog toka“: Moćne eksplozije nanele značajnu štetu gasovodima

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Policijske službe Danske i Norveške došle su do preliminarnog zaključka da su gasovodi „Severni tok 1“ i Severni tok 2“ oštećeni usled „jakih eksplozija“, saopštila je danska policija.
„Istraga je potvrdila da je gasovodima 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2' u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske naneta značajna šteta koja je izazvana snažnim eksplozijama“, navodi se u saopštenju.
Na osnovu preliminarnih zaključaka, norveška i danska policija formirale su zajedničku grupu koja će se pozabaviti daljom istragom incidenata.

Objavljeni prvi snimci oštećenja

Švedski list „Ekspresen“ objavio je prve snimke oštećenja na gasovodu „Severni tok 1“, za šta je dobio ekskluzivnu dozvolu vlasti.
Na videu, koji je snimio podvodni dron, vidljiva su značajna oštećenja gasovoda.
Prema navodima lista, razmere štete govore o jačini eksplozije koja je uništila gasovod.
„Da bi se oštetio metal te debljine potreban je veliki napor“, rekao je operator drona Trond Larsen.

Mediji: Istraga u Nemačkoj pokazala da je uzrok eksplozija na „Severnim tokovima“ diverzija

Nemački istražitelji su utvrdili da je uzrok eksplozija koje su se dogodile na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, najverovatnije, diverzija, piše američki list „Vol strit džurnal“, pozivajući se na zvaničnike koji su upoznati sa istragom.
Prema navodima lista, nemački stručnjaci nisu uspeli da povežu verziju o diverziji sa akcijama neke konkretne strane. Međutim, pojedini nemački zvaničnici polaze od pretpostavke da iza eksplozija, navodno, „stoji Rusija“.
Kako je precizirano, postoji mala verovatnoća da je diverzija izvedena s vojne podmornice.
„Jedna od teorija je da su eksplozivne naprave spuštene u vodu s broda i da su aktivirane daljinski“, saopštili su neimenovani izvori iz Nemačke za „Vol strit džurnal“.
Ranije su savezna policija i Ratna mornarica Nemačke pokrenule izviđačku misiju kako bi utvrdile uzroke eksplozije na gasovodima „Severni tok“.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
RUSIJA
Nemačka, Danska i Švedska ipak nastavljaju zajedničku istragu o sabotaži na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala