- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Mrlja srama nad albanskom nacijom“: Edi Rama poslao pisma šefovima država Saveta Evrope

© Sputnik / Lola ĐorđevićEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama uputio je pismo šefovima država i vlada svih zemalja članica Saveta Evrope u kojem je zatražio da odbace izveštaj Dika Martija.
Rama je na Fejsbuku* naveo da je pismo uputio juče nakon, kako kaže, „napora koje je na međunarodnom planu pokrenuo govorom u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope kako bi se uklonila mrlja srama nad albanskom nacijom i Savetom Evrope povodom izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima“.

Rama tvrdi da nema dokaza o trgovini organima

Rama tvrdi da 11 godina kasnije od usvajanja Rezolucije u Savetu Evrope na osnovu Martijevog izveštaja nema dokaza o trgovini ljudskim organima.
„Svi istražni napori učinjeni od tada, na nacionalnom, regionalnom ili međunarodnom planu, da se dokažu optužbe o trgovini ljudskim organima, uspeli su da dokažu ono što se znalo: nema apsolutno nikakvih dokaza, ni u Albaniji ni drugde u regionu, za vađenje i trgovinu organima, što bi se moglo teretiti čak i pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova. Štaviše, optužnice koje su podigla Specijalizovana veća u Hagu ne sadrže nijednu reč koja se odnosi na navodno vađenje i trgovinu ljudskim organima“, naveo je Rama.
Albanski premijer kaže da koliko god to izgledalo čudno, „nema činjenica, nema počinilaca, nema žrtava trgovine ljudskim organima“.
Rama tvrdi i da su se izveštaj Dika Martija i naknadna rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope oslanjali više na spekulacije nego na činjenice, na glasine umesto na dokaze.
„Oni su već postali nezaslužena mrlja na nepravedno optuženima i sramota za međunarodnu politiku“, smatra Rama.

Govor u Savetu Evrope

Albanski premijer je naveo da je 12. oktobra ove godine izneo te argumente Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.
„Slučaj je od najveće važnosti, ne samo za zaštitu prava pojedinaca koji su nepravedno optuženi za zločine koje nikada nisu počinili. Ne radi se samo o zaštiti kroz sudski postupak, pravilnom postupku koji mora biti pravičan i besprekoran. Ali to ima veze sa građanima moje zemlje, Albanije, koji su i dalje meta opasnih i neutemeljenih stereotipa poput ovog i žrtve neprijateljstva i ksenofobije koje takve optužbe podstiču. Takođe se radi o istini i pravdi, bez kojih je narušen sam integritet i kredibilitet međunarodne politike i njenih institucija“, kaže Rama.

Uloga Karle del Ponte i Rusa

Rama je naveo da je 2008. godine bivša tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte u svojim memoarima „Gospođa tužiteljka“ tvrdila da su pripadnici OVK počinili strašne zločine, uključujući, pre svega, rasprostranjenu trgovinu ljudskim organima, a da su njene optužbe oštro demantovane u Albaniji i u Prištini.
Dodao je da se to desilo iz prostog razloga što su višegodišnje istrage koje je vodio glavni tužilac, uključujući i Albaniju, „bile potpuno neuverljive“.
„To je trebalo da bude dovoljno da se stvar završi tamo gde je počela: na stranicama neknjiževne fantastike. Umesto toga, preneli su ga drugi, posebno članovi Putinove partije Jedinstvena Rusija u Savetu Evrope, koji su je instrumentalizovali da dodatno podstaknu ruski narativ o Kosovu. Potom je podnet izveštaj Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (opet, u nedostatku dokaza). Na osnovu izveštaja i ozbiljnosti navoda, Skupština je u januaru 2011. godine usvojila rezoluciju 1782 pod nazivom 'Istraga navoda o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosovu'“, naveo je Rama.

Albanci i danas osećaju posledice

Albanski premijer kaže da je uz pismo šefovima država i vlada svih zemalja članica Saveta Evrope priložio kopiju svog govora održanog u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i kopiju rezolucije koju je po ovom pitanju usvojila Skupština Albanije.
„Nadam se vašoj ličnoj podršci i podršci članova delegacije vaše zemlje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za odobrenje našeg zahteva, za pokretanje postupka koji će dovesti do naknadnog izveštaja, iskreno rečeno i neophodnog ispravljanja tragične greške, čije posledice nas i dalje proganjaju“, naveo je Rama, prenosi Kosovo onlajn.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SRBIJA
Ramin „istorijski“ udar na Beograd: Posle ovoga ništa više nije isto u odnosima Srbije i Albanije
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SRBIJA
„Skandalozan govor i apsolutno nepoštovanje“: Delegacija Srbije o obraćanju Edija Rame u Savetu Evrope
Edi Rama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Rama u UN pozvao na priznanje tzv. Kosova i udario na Martijev izveštaj o trgovini organima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala