Rama u UN pozvao na priznanje tzv. Kosova i udario na Martijev izveštaj o trgovini organima

© AP Photo / Mary AltafferEdi Rama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija
Edi Rama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je članice Ujedinjenih nacija da priznaju takozvanu nezavisnost Kosova, poručujući i da Beograd treba da učini isto, a Specijalni sud Kosova sa sedištem u Hagu, koji je formiran na osnovu izveštaja Dika Martija, nazvao je monumentalnim promašajem na međunarodnom nivou.
U svom govoru na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Rama je izveštaj Dika Martija nazvao „jednim od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti na svetskom nivou“.
„Skupština Saveta Evrope je 2011. godine odobrila izveštaj koji je sastavio vredni poslanik Evropskog parlamenta Dik Marti, optužujući OVK za gnusan zločin trgovine organima. Gospodin Marti je trebalo da bude plaćen kao pripovedač, ali nikada nije trebalo da mu se poveruje kao izvestiocu za Savet Evrope. Njegov izveštaj je bio šokantan. I vi, mnogi, ste mu tada poverovali. To se pretvorilo u ključni faktor u podsticanju ideje i osnivanju Specijalizovanih veća Suda za Kosovo. To je takođe postao jedan od najgorih slučajeva iskrivljene stvarnosti, svojevrsni manifest za svetsku propagandu protiv nezavisnosti Kosova. Tokom ovih dugih 11 godina uloženi su svi istražni napori da se ove optužbe dokažu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Ali uzalud, nigde, ni na Kosovu ni bilo gde drugde, nije pronađeno ništa, niti jedan jedini dokaz ili indicija koja bi imala veze sa sumnjom i navodnom trgovinom organima“, rekao je Rama.
On je dodao i da se Hašim Tači nalazi u zavoru bez optužnice koja ima veze sa izveštajem Saveta Evrope.
„Pokušajte da zamislite na trenutak: vašeg predsednika ili premijera ili lidera vaše zemlje koga iz kancelarije odvode u treću zemlju gde je zatvoren čitavu godinu bez ikakve zvanične optužnice od strane organizacije koju su stvorile i sponzorisale zemlje, iz zajednice demokratskih zemalja. Nijedna reč iz optužnice koja je usledila nema veze sa izveštajem Saveta Evrope o navodnom zločinu trgovine organima. To je sve fantazija. Ovo je monumentalni neuspeh na međunarodnom nivou. To nema veze sa osobom ili sudskim postupkom. To ima veze sa neprimerenim blaćenjem jedne zemlje i njene istorije“, dodao je Rama.
Rama je istakao da se nada da će Skupština Saveta Evrope poštovati istinu i prihvatiti zahtev Albanije da se sačini naknadni izveštaj.
„Nikada nećemo odustati od ove istine i nikada nećemo prestati da poštujemo one koji su dali svoje živote za svoju slobodu i nezavisnost i na koje niko, u ime bilo koga, ne može da baci ni malo blata“, rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinskih medija.
Rama je u govoru na Generalnoj skupštini UN rekao i da smatra da inicijativa „Otvoreni Balkan“ može da bude od pomoći da se „izađe iz ćorsokaka“ u odnosima Prištine i Beograda.
Rama je naveo da su zemlje Balkana shvatile da moraju zajedno da uspeju da bi išle napred.
Pristalice i podržavaoci OVK-a - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
SRBIJA
Ramina akcija u odbrani OVK: Udario sad i na Dika Martija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala