- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven najmoćniji kosmički emiter gama-zraka

© Foto : NASA / Swift / A. Beardmore (Universidade de Leicester)Osvetljenost GRB 221009A približno jedan sat nakon detekcije
Osvetljenost GRB 221009A približno jedan sat nakon detekcije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Pratite nas
Astronomi širom sveta 9. oktobra uočili su neobično svetao dugotrajni puls visokoenergetskog zračenja koji je dospeo do Zemlje, navodi se u saopštenju Nase. Izvor ovog svetla bio je rafal gama-zraka (GRB), jedan od najsjajnijih događaja ikada poznatih.
Astronomi su uočili dešavanje kada su Nasin svemirski teleskop gama-zraka „Fermi“, opservatorija „Nil Gerels Svift“ i svemirski brod „Vind“, kao i drugi, otkrili talas rendgenskih i gama-zraka koji prolaze kroz Sunčev sistem.
Događaj su nazvali GRB 221009A, i to je omogućilo neočekivano uzbudljiv početak 10. „Fermi“ simpozijuma, koji je trenutno u toku u Johanesburgu.
© Foto : NASAIzvor eksplozije GRB 221009 označen krugom
Fonte da explosão GRB 221009A marcada com círculo - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
Izvor eksplozije GRB 221009 označen krugom
„Možemo reći da je ovaj sastanak zaista počeo sa praskom – svi pričaju o ovome“, rekla je Džudi Rakusin, zamenik naučnika projekta „Fermi“ u Nasinom centru za svemirske u Merilendu.
Astronomi su pratili signal do sazvežđa Strelca i procenjuju da je putovao 1,9 milijardi godina da bi stigao do Zemlje. Oni smatraju da predstavlja početak nove crne rupe koju je formirala masivna zvezda koja se urušava pod sopstvenom težinom. Kada se to dogodi, crna rupa u nastajanju pokreće moćne mlazove čestica koje putuju skoro brzinom svetlosti i probijaju se kroz zvezdu, emitujući rendgenske i gama-zrake, piše portal „Intrestin indžinering“.
Ilustracija testirnog leta u niskoj orbiti usporivača na naduvavanje (LOFTID) - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
NASA uskoro testira ogromni toplotni štit u niskoj Zemljinoj orbiti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala