- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA uskoro testira ogromni toplotni štit u niskoj Zemljinoj orbiti /video/

© NASA . NASAIlustracija testirnog leta u niskoj orbiti usporivača na naduvavanje (LOFTID)
Ilustracija testirnog leta u niskoj orbiti usporivača na naduvavanje (LOFTID) - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Nakon misije DART u kojoj je testirala tehnologiju odbrane planete u slučaju opasnosti od udara asteroida, NASA se okreće novoj misiji, a to je veliki toplotni štit na naduvavanje koji bi se jednog dana mogao koristiti za sigurno raspoređivanje velikog tereta na Mars i druge planete u Sunčevom sistemu.
Reč je o novom tipu toplotnog štita, usporivača na naduvavanje pod nazivom LOFTID, koji bi trebalo da bude lansiran u novembru.
Kada svemirska letelica uđe u atmosferu palete, aerodinamični otpor pretvara kinetičku energiju u toplotu što pomaže u usporavanju letelice dok se spušta na površinu.
Atmosfera Marsa je mnogo manje gusta od atmosfere Zemlje, zbog čega je proces usporavanja letelice ekstremno izazovan, a to je pokazalo i sletanje rovera. Atmosfera je preretka da bi usporila letelicu jednako brzo kao što bi se to dogodilo na Zemlji, a to znači da je ulazak u atmosferu mnogo rizičniji i da je potrebna veća zaštita nego u slučaju naše planete.
Upravo će zbog toga NASA uskoro testirati LOFTID, a lansiranje je planirano za 1. novembar pomoću ULA Atlas V rakete.
LOFTID zapravo predstavlja ogromnu okruglu strukturu na naduvavanje koja je zaštićena fleksibilnim toplotnim štitom. Promer školje iznosi šest metara i koristiće se kao masivni kočioni sistem dok putuje atmosferom. Stvaraće više atmosferskog otpora od tradicionalnih, mnogo manjih školjki. Struktura je dizajnirana tako da omogući svemirskoj letelici da uspori na većim visinama u gornjoj atmosferi, a rezultat toga će biti manje intenzivna toplota. Iz NASA tvrde da će LOFTID omogućiti misije na različitim lokacijama poput Marsa, Venere i Titana, kao i misije povratka na Zemlju.
Tokom misije planirane za 1. novembar, LOFTID će se naduvati dok se bude spuštao iz niske orbite Zemlje. Ako sve prođe prema planu, NASA bi tehnologiju mogla koristiti tokom budućih misija sletanja posade, te za slanje robotskih misija na Mars, ali i povratak težeg tereta na Zemlju, piše portal „Interesting indžinernig“.
Oni koji su pratili sletanje NASA-inog rovera „Perzeverans“ na Mars verovatno će se setiti perioda opisanog kao „sedam minuta terora“. Tokom tih kritičnih trenutaka mnogi članovi kontrole misije su se plašili da rover vredan 2,7 milijardi dolara neće sleteti u jednom komadu. Masivna školjka poput LOFTID-a neće eliminisati sve rizike, ali ima potencijal da sletanja učini mnogo manje opasnim.
Asteroid - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pravo u metu: Svemirska letelica udarila u asteroid, NASA tvrdi da neće pasti na Zemlju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala